Közélet

Kétéves a jogi határzár

Kétéves a jogi határzár

2017. szeptember 15., péntek
Kétéves a jogi határzár

Bűncselekménynek minősül, és szabadságvesztéssel, illetve kiutasítással büntetendő 2015. szeptember 15-e óta, ha valaki illegálisan átlépi vagy megrongálja a határzárat.

A magyar kormány 2015. június 17-i döntése értelmében szeptember 14-én, hétfőn estére a rendőrség lezárta a zöldhatárt, a röszkei vasúti sínt egy kerítéssel felszerelt tehervagonnal is eltorlaszolták, amit csak „Mad-Max vagonnak” nevezett el a köznyelv. Onnantól kezdve Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön. A régi tehervagon egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra hét sor – a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt – NATO-drót került. Annak a napnak az eseményeiről, illetve az éjféltől életbe lépett új időszámításról

ITT

írtunk részletesen. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=YvPSDSFyyE0 Szeptember 15-én, kedden déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet Bács-Kiskun és Csongrád megyére nézve, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden jelentette be. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta, mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke, véget érjen az illegális migráció. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt. A jogi határzár életbelépését követő napról

ITT

találja részletes helyszíni tudósításunkat. A Magyar Idők készített részletes

összeállítást

arról, hogy mit is jelentett a jogi határzár bevezetése. A cikkben olvasható, hogy a migrációs nyomás már 2013-tól kezdve egyre nagyobb problémát okozott: míg az említett évben kétezer, 2014-ben már 42777 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. A helyzet 2015-re tovább romlott, az év első felében, május közepéig több mint 46 ezer új kérelmet regisztrált a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Azt is írják, hogy a magyar-szerb zöldhatár lezárását követően a migránsáradat a magyar-horvát határ felé fordult. Emiatt a magyar-horvát határon is műszaki határzár épült 41 kilométer hosszan. A 2015-ös év folyamán több mint 400 ezer határsértő migráns érkezett Magyarországra, tavaly már csak kevesebb, mint 30 ezer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.