Kétéves a jogi határzár

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bűncselekménynek minősül, és szabadságvesztéssel, illetve kiutasítással büntetendő 2015. szeptember 15-e óta, ha valaki illegálisan átlépi vagy megrongálja a határzárat.

A magyar kormány 2015. június 17-i döntése értelmében szeptember 14-én, hétfőn estére a rendőrség lezárta a zöldhatárt, a röszkei vasúti sínt egy kerítéssel felszerelt tehervagonnal is eltorlaszolták, amit csak „Mad-Max vagonnak” nevezett el a köznyelv. Onnantól kezdve Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön. A régi tehervagon egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra hét sor – a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt – NATO-drót került. Annak a napnak az eseményeiről, illetve az éjféltől életbe lépett új időszámításról ITT írtunk részletesen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=YvPSDSFyyE0

Szeptember 15-én, kedden déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet Bács-Kiskun és Csongrád megyére nézve, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden jelentette be. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta, mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke, véget érjen az illegális migráció. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt. A jogi határzár életbelépését követő napról ITT találja részletes helyszíni tudósításunkat.

A Magyar Idők készített részletes összeállítást arról, hogy mit is jelentett a jogi határzár bevezetése. A cikkben olvasható, hogy a migrációs nyomás már 2013-tól kezdve egyre nagyobb problémát okozott: míg az említett évben kétezer, 2014-ben már 42777 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. A helyzet 2015-re tovább romlott, az év első felében, május közepéig több mint 46 ezer új kérelmet regisztrált a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Azt is írják, hogy a magyar-szerb zöldhatár lezárását követően a migránsáradat a magyar-horvát határ felé fordult. Emiatt a magyar-horvát határon is műszaki határzár épült 41 kilométer hosszan. A 2015-ös év folyamán több mint 400 ezer határsértő migráns érkezett Magyarországra, tavaly már csak kevesebb, mint 30 ezer.

Előző sztori

Hullám

Következő sztori

Fodor Csaba: A Soros-terv reális veszély