Írjon nekünk

Kultúra

Indul a MASZK Őszi Kollekciója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szeptember 23-án Parti Nagy termékbemutatójával kezdődik a szegedi MASZK Egyesület őszi programsorozata a Régi Zsinagógában.

A nyitóestén Parti Nagy Lajos hosszúprózájának főhősét, bizonyos Fibingert, Mészáros Máté Jászai Mari-díjas színművész kelti életre az Orlai Produkció és a FÜGE koprodukciós előadásában. Az étkezés ártalmasságáról tragikomikus nagymonológ, Fibinger „Alakjába kapásból beleláthatunk sok, hamar hiteltelenné váló hordószónokot, aki kitartó dumával ránk akar sózni bármit is, legyen az árát meg nem érő valós vagy politikai portéka, eszme, avagy rögeszme-rendszer. (…) Mészáros, Parti Nagy szóleleményekkel teli sziporkázó szövegének a segítségével, eljátszik egy típust, és ezzel elmondja a véleményét a világról.” A termékbemutató előadás szombaton este fél nyolckor kezdődik.

Szeptember 27-én, az SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékén rendezett nemzetközi Peter Handke-konferencia programjaként újra látható lesz a Régi Zsinagógában Az aranjuezi szép napok című előadás, Eke Angéla Junior Prima-díjas színésznő és Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező duettje. Handke 2011-ben írt darabját az előadás rendezője, Szilágyi Bálint fordította, a produkció látható volt a 2016-os THEALTER fesztiválon, ahol a rendező elnyerte a fesztivál Junior-díját. Az előadás 18 órakor kezdődik.

Szeptember 30-án, szombaton, újabb állomásához érkezik a 2016 őszén elindított Napfényexpressz sorozat, melynek keretében szegedi kötődésű táncosok, koreográfusok, társulatvezetők produkciói jönnek Szegedre. Ezen az estén Juhász Zsolt koreográfiáját, a Duna Táncműhely Körtánc című produkcióját láthatják a szegediek, este fél nyolctól. A Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata által ihletett kortárs néptánc előadásban felbukkanó karaktereket különböző tánctechnikák, táncos előadásmódok segítségével Lőrinc Katalin, Horváth Zsófia, Dimény Levente, Hámor József, Appelshoffer János, Bonifert Katalin, Kriston Fruzsina, Fehértóy Zsanett, Soós Gyula András és Kolumbán Norbert jelenítik meg.

Október 6-án és 7-én, ugyancsak a Napfényexpressz sorozat részeként Magyarország egyik leginnovatívabb tánctársulata, a Harangozó Gyula– és Imre Zoltán-díjas Szögi Csaba vezetésével működő Közép-Európa Táncszínház lesz Szeged vendége. A kétnapos, komplex programsorozat részeként október 6-án délután 15 órától várják a kortárs tánc iránt érdeklődőket a Régi Zsinagógába, a Ki vagy te, kortárs tánc? című, ingyenes táncismereti előadásra: a meglepő, szórakoztatóan intellektuális táncszínházi beavató előadásban részletek láthatók a KET emblematikus előadásaiból – Horda, Tiszta föld, Tánc-Tér-Képek, Vándornaplók – Jakab Zsanett, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Nagy Csaba Mátyás, Dunai Bettina, Kovács Péter, Kun Attila, Mádi László és Wéninger Dalma előadásában. Október 7-én este fél nyolctól a K-Arcok sorozat két legújabb előadása lesz látható. Az InSoundOut című szóló koreográfusa Mészáros Máté, előadója Mádi László, a Lilith című előadást Molnár Csaba állította színpadra és Jakab Zsanett mutatja be. A KET-napok keretében október 6-án 17 órától Kun Attila, október 7-én 11 órától Horváth Adrienn tart mozgásórát a Régi Zsinagógában. Korhatár nincs, képzettség nem szükséges, a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Október 9-én az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljával együttműködésben Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című, az idén a Színikritikusok díjára jelölt one homeless woman show-ja lesz látható este fél nyolctól. „Egy 26 éve az utcán élő hajléktalan nővel hallottam riportot. Feltöltötte lelkemet ez a csodás asszony. Ezzel a színházi estével szeretnék mindenkinek erőt adni.” – mondja Szalai Kriszta, aki 5 napig a saját bőrén is megtapasztalta, milyen kikerülni az utcára. Az előadást követő beszélgetést Szilasi László irodalomtörténész, A harmadik híd írója vezeti. Az előadáshoz kapcsolódóan a MASZK Egyesület gyűjtést szervez: arra kérik a nézőket, hozzanak magukkal ezen az estén egy-egy használható állapotban lévő, de már megunt meleg holmit, amit a szegedi hajléktalan ellátó rendszer intézményeinek fognak eljuttatni.

Október 12-én két előadással tér vissza a Tünet Együttes. A LOOP címet viselő est merülés két táncművész testén és elméjén keresztül: Szász Dániel az ösztönök világába szervez expedíciót, hogy kiderítse, mivel lehet és mivel veszélyes együtt élni az ember legrejtettebb természetéből, Furulyás Dóra, a Lomtalanítás előadója pedig sajátos elmetérképet rajzol meg a mindannyiunk agyában pörgő félelmekről, elvárásokról és görcsökről.

Október 14-én a Junior Prima-díjas Nagy Dániel Viktor tér vissza a Régi Zsinagóga színpadára, ezúttal Győrei Zsolt író, irodalomtörténész társaságában. Az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljával együttműködésben megvalósuló Nyíló combok erdein túl Győrei Zsolt A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötetéből született verses-zenés est, amiben a 16. századi magyar nyelvhasználatnak megfelelően csendülnek fel hol olvasva, hol énekelve, hol pedig verselve pimaszabb, erotikusabb, néhol szomorkás, de mindenféleképp mosolygásra okot adó írások.

Az őszi kínálat utolsó darabja táncbemutató: október 15-én este fél nyolctól lesz látható először a szegedi Kamakiri Dance Company két új produkciója. Az együttest 2015-ben Vörös Balázs alapította, tagjai olyan pályakezdő táncosok, ifjú tehetségek, akik művészi törekvéseiket együtt álmodják színpadra. Munkáikban nagy teret kap a fizikalitás, a kontakttechnika, a lendület kihasználása és a különböző kultúrák mozgásvilágának tanulmányozása. Zeneiségük egyedi, ritmikailag izgalmas kísérletekre épül. Mindkét új előadás koreográfusa Vörös Balázs, az Inverzben Keresztes Tímea, Lebák Adrienn, Német Klaudia, Pintér Roland, Pócsa Petra és Szabó Nelli, a Sáskajárás című előadásban Banga Kata Jozefina, Keresztes Tímea, Lebák Adrienn, Német Klaudia, Pintér Roland, Pócsa Petra és Szabó Nelli működik közre.

Kommentek

Hírzóna

Eddig 24 ezren látták Máté Bence kiállítását Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 8-ig még megtekinthető az installáció.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét lehet pályázni a vásárhelyi Művésztelep műtermeire

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Főként festőművészek jelentkezését várják.

Tovább olvasom

Hírzóna

A világbékéért muzsikálnak Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Koncerttel és beszélgetéssel zárul a Művészetek Katedrája.

Tovább olvasom

Aktuál