/

Grafikusok előtt is tisztelegtek a Szent Gellért plébánia búcsúján

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bölcsesség kezdete, hogy az Istent féljük, s ebben az istenfélelemben találjuk meg a helyes utat – fogalmazott Szakács Tibor a Szentírás vasárnapján, a tarjáni Szent Gellért plébánia búcsúján.

A Szent Gellért plébánia búcsúján, Szentírás vasárnapján a Ferenc pápának átadott ötkötetes kézzel másolt Biblia hasonmását helyezték ünnepélyesen trónra a szentmise elején, amelynek szónoka a soltvadkerti születésű Szakács Tibor kalocsai megyés pap volt, aki most fejezte be római tanulmányait a Pápai Biblikus Intézetben.

A prédikációban felidézte, hogy Szent Gellért miként is halt meg, szekeréről kirángatták, egy taligára tették és mélybe lökték. Mellébe lándzsát döftek, majd fejét egy kövön szétverték. „Szekfű Gyula is kiemelte, amikor tanított, hogy nem véletlenül kellett szétverni Gellértnek a fejét, merthogy a tudománynak és a bölcsességnek a központját akarták szétverni, megsemmisíteni, azt, amivel ő győzött fölöttük” – fogalmazott. Kiemelte, Szent Gellért elsődlegesen tanár volt az ő szemében, aki szerette volna tudását átadni, s mindazt, amiben hisz. Erről tett életében, s vértanúhalálával tanúbizonyságot. „Ebből látszik, mit jelent egy jó tanár, kérik, hogy tőle akarnak tanulni. Ugyanez az óhaj minden nap számunkra, mikor Krisztusra nézünk: igen, tőled akarok tanulni” – tette hozzá.

Felidézte Gellért püspök azon megállapítását is, hogy furcsán működik a világ, hiszen azt tapasztalta, hogy az akkor élő emberek Istent tisztelték, ám az előjárókat félték, pedig ennek fordítva kell lennie. „Az Istent féljük, ez a bölcsesség kezdete, s ebben az istenfélelemben a helyes utamat találom meg, és fölfedezem azt, aki valóban állandó, és valóban örök. Előjáróimat, tanáraimat tisztelem, mert reményeim szerint az istenfélelemre, a bölcsességre vezetnek el engem” – mondta Szakács Tibor. Meglátása szerint nem sokat tanultunk az elmúlt ezer évből, hiszen mintha ugyanazt látnánk, mint Szent Gellért idején. Azt mondta, félelmet kiváltani könnyű, ám az észérvek, a tudomány és bölcsesség igazi erénye nem múlandó, és továbbmutat Isten felé. Szakács Tibor úgy fogalmazott, Gellért legjobb tanítványa Szent István fia, Imre herceg volt, s nem csupán abban, hogy milyen a jó hadvezetés, mi kell ahhoz, hogy valaki jó király legyen, hanem a hitben is, amely az igazi és biztos pontot jelenti számunkra.

A mise után két plakettet helyeztek fel a Szegedi Panteonként szolgáló templomkapura, Kass János Kossuth-díjas magyar grafikus, szobrász, bélyegtervező, kiváló művészét, valamint Richter Ilona Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, illusztrátorét. A plaketteket Benyik György plébános szentelte meg.

no images were found

Előző sztori

Szijjártó: 33 külügyminiszteri tárgyalás, 12 államközi megállapodás

Következő sztori

HACACÁRÉ: játékgyűjtés, gyermekprogramok a Dugonics téren + FOTÓK