Írjon nekünk

Egyház

Grafikusok előtt is tisztelegtek a Szent Gellért plébánia búcsúján

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A bölcsesség kezdete, hogy az Istent féljük, s ebben az istenfélelemben találjuk meg a helyes utat – fogalmazott Szakács Tibor a Szentírás vasárnapján, a tarjáni Szent Gellért plébánia búcsúján.

A Szent Gellért plébánia búcsúján, Szentírás vasárnapján a Ferenc pápának átadott ötkötetes kézzel másolt Biblia hasonmását helyezték ünnepélyesen trónra a szentmise elején, amelynek szónoka a soltvadkerti születésű Szakács Tibor kalocsai megyés pap volt, aki most fejezte be római tanulmányait a Pápai Biblikus Intézetben.

A prédikációban felidézte, hogy Szent Gellért miként is halt meg, szekeréről kirángatták, egy taligára tették és mélybe lökték. Mellébe lándzsát döftek, majd fejét egy kövön szétverték. „Szekfű Gyula is kiemelte, amikor tanított, hogy nem véletlenül kellett szétverni Gellértnek a fejét, merthogy a tudománynak és a bölcsességnek a központját akarták szétverni, megsemmisíteni, azt, amivel ő győzött fölöttük” – fogalmazott. Kiemelte, Szent Gellért elsődlegesen tanár volt az ő szemében, aki szerette volna tudását átadni, s mindazt, amiben hisz. Erről tett életében, s vértanúhalálával tanúbizonyságot. „Ebből látszik, mit jelent egy jó tanár, kérik, hogy tőle akarnak tanulni. Ugyanez az óhaj minden nap számunkra, mikor Krisztusra nézünk: igen, tőled akarok tanulni” – tette hozzá.

Felidézte Gellért püspök azon megállapítását is, hogy furcsán működik a világ, hiszen azt tapasztalta, hogy az akkor élő emberek Istent tisztelték, ám az előjárókat félték, pedig ennek fordítva kell lennie. „Az Istent féljük, ez a bölcsesség kezdete, s ebben az istenfélelemben a helyes utamat találom meg, és fölfedezem azt, aki valóban állandó, és valóban örök. Előjáróimat, tanáraimat tisztelem, mert reményeim szerint az istenfélelemre, a bölcsességre vezetnek el engem” – mondta Szakács Tibor. Meglátása szerint nem sokat tanultunk az elmúlt ezer évből, hiszen mintha ugyanazt látnánk, mint Szent Gellért idején. Azt mondta, félelmet kiváltani könnyű, ám az észérvek, a tudomány és bölcsesség igazi erénye nem múlandó, és továbbmutat Isten felé. Szakács Tibor úgy fogalmazott, Gellért legjobb tanítványa Szent István fia, Imre herceg volt, s nem csupán abban, hogy milyen a jó hadvezetés, mi kell ahhoz, hogy valaki jó király legyen, hanem a hitben is, amely az igazi és biztos pontot jelenti számunkra.

A mise után két plakettet helyeztek fel a Szegedi Panteonként szolgáló templomkapura, Kass János Kossuth-díjas magyar grafikus, szobrász, bélyegtervező, kiváló művészét, valamint Richter Ilona Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, illusztrátorét. A plaketteket Benyik György plébános szentelte meg.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál