Fesztivállal a szegedi labdarúgásért + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntek délután tartották az őszi focifesztivált a SZVSE-pályán, ahol az elsőtől negyedik osztályos gyerekek ismerkedhettek meg a labdarúgással.

A nyáron létrejött szegedi labdarúgó-utánpótlásképzésért összefogás eredményeként tartottak pénteken délután közös fesztivált az érintett klubok a SZVSE-pályán, a helyszínt a Vasutas klub biztosította a gyerekek, az iskolákban dolgozó testnevelők és a szakemberek számára. A délután folyamán több mint tíz szegedi iskola, elsőtől a negyedik osztályos gyermekeinek, azaz összesen több mint 100 tanulónak tartottak foglalkozásokat az egyesületi edzők és az érintett intézmények testnevelői, amelyeknek célja az volt, hogy minél több gyermekkel megszerettessék a labdarúgást – aki pedig kedvet kap a sportághoz, őket várják a programban részt vevő klubok, így a Szeged 2011 és a hozzá tartozó partner egyesületek, azaz a DAFC, a SZVSE, a Rendőr TE, valamint az FK 1899 Szeged, a Tápé-Főnix és az Universitas.

Kiss László, az iskolai Bozsik-program körzetvezetője, a Rókusvárosi II. számú Általános iskola intézményvezetője kifejtette, kész labdarúgót csak akkor lehet kapni, ha ebben a pici korosztályban is céltudatos képzésben vesznek részt. “Azzal a nézőponttal kellene szakítani, hogy már ebben a korban is az eredményesség az elsődleges, holott egyetlen értékmérője van az utánpótlásban zajló munkának, hogy hány labdarúgót tud adni a felnőtt labdarúgásnak, ebben pedig nem állunk túl jól. Ha ezzel szakítunk, akkor nem csak egy-egy kiugró Európa-bajnoki eredményünk lesz” – fogalmazott Kiss László, aki hozzátette, minden gyerek ugyanabban az elismerésben részesült a SZVSE-pályán, így mindenki ugyanolyan értékűnek érezhette magát, ez pedig sokat jelenthet a későbbiekben, hiszen így sikerül valamelyest felszabadítani a kicsiket a nyomástól. Meglátása szerint a mai labdarúgás 90%-ban fejben dől el, ebben vagyunk lemaradva, így első sorban teher nélkül kell a gyerekek futballintelligenciáját fejleszteni.

Majó Ádám, a Szeged 2011 edzője elmondta, a klub szakembereivel tudja segíteni az eredményes munkát, ugyanakkor azért dolgoznak, hogy Szegeden tarthassák a gyerekeket, és ne kelljen eligazolniuk, így a szegedi labdarúgásnak nevelhessenek játékosokat annak érdekében, hogy minél több saját nevelésű futballista lehessen a gyepen a Szegedi Ifjúsági Centrumban. Pénteken elsősorban játékos jellegű, a labdarúgás megszerettetését segítő feladatokat kaptak a gyerekek, így a kis játékok mellett három a három elleni meccseket rendeztek a Nyugat-Európában már elterjedt Funino Football módszer segítségével. A program ezzel nem ért véget, hasonló megmozdulást rendeznek majd tavasszal is.

no images were found

Előző sztori

Nógrádi György: Európa csendben a magyar példát követi

Következő sztori

Labdarúgás: gyirmóti kapaszkodási esély előtt a Szeged-Grosics