Közélet

Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

2017. szeptember 25., hétfő
Emléktáblát avattak Ópusztaszeren

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szeptember 23-án avatta a Gesta Hungarorum című emléktábláját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén. Az emléktábla a középkori magyar közhitelességre emlékeztet.

A Szeri monostor kegyuraságát ellátó Bor nemzetségből származott Kalán püspök, aki pályafutását 1181-ben III. Béla király királyi kancelláriájának nótáriusaként kezdte. Szer monostora a feltételezés szerint rendelkezhetett oklevél kibocsátás jogával, azaz végezhetett hiteles helyi tevékenységet. Ópusztaszerhez kapcsolódik Anonymus krónikájában, a Gesta Hungarorumban, a honfoglaláshoz írt egyik legfontosabb történeti esemény, Árpád és honfoglaló vezér társainak első országgyűlése. Anonymus személyének meghatározására a legújabb és talán legbizonyíthatóbb feltevés az, hogy III. Béla király jegyzője volt a királyi kancellárián. E kettő, egymással kapcsolatban álló történelmi személyiségnek, és a magyar közhitelesség három intézményének, a hiteles helyeknek, a királyi kancelláriának és a püspöki hiteles személynek emlékére történt az emlékmű avatása. Az ünnepségen

Kertész Péter

az ÓNTE ügyvezető igazgatója és

Kapási Olga

a MOKK elnökhelyettese tartott ünnepi beszédet.

Kiss-Rigó László

Szeged-Csanád egyházmegyei püspök mondott áldást

Mészáros Attila

szobrász alkotására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.