Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Emelnék a köztisztviselők bérét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az elképzeléssel egyetértett a pénzügyi bizottság. A hajléktalan egészségügyi centrum költözik Újszegedre, felújítják eddigi épületüket a Moszkvai körúton.

Ülésezett a közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága. Mintegy 600 milliós céltartaléknövekedést okoztak a város bevételei, ennek közel fele, 250 millió forint, ingatlan eladásból származik. Ebből közlekedéstervezésre és beruházások, pályázatok előkészítésére szánnak 100-100 millió forintot. 88 millió forintot költenek a Tünde téri és a Garam téri óvoda felújítására, 13 milliót a Jerney utcai óvodára és 4 milliót a Jerney János Általános Iskolára – derült ki Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester szóbeli ismertetéséből. A két említett kiskundorozsmai intézmény viszont annak nem örülhet, hogy a közös hőszivattyús rendszerük kialakítása tárgyában benyújtott támogatási kérelmet visszavonják, mert az energia megtakarítási mutatók nem felelnek meg.

39 milliót szánnak a sportuszoda és a jégcsarnok felújítására, pótberuházásokra. Az Alsó-kikötő sorra költözik a hajléktalanok egészségügyi centruma a Moszkvai körútról, a körúti épületet is felújítják a fedélnélküliek számára. Emelni kívánják a köztisztviselők bérét, ezt saját forrásból fedeznék, mert még a szocialista kormány befagyasztotta az illetményalapot, s ez azóta sem változott. Javasolták a közgyűlésnek, hogy a Partfürdőnek 5,7 millió forintot adjanak a korábbi gallyazás kifizetésére, s az American Corner létrehozásával is egyetértettek.

A közgyűlés dönteni fog pénteken egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő kérdésekben, amellyel kapcsolatban az alpolgármester emlékeztetett, hogy korábban 200 millió forintos hitelkeretet vettek fel, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. működését biztosítsák, miután az állami holding az elvégzett munka után nem fizetett ki mindent. Problémát okoz, hogy a lakosság még csak az első negyedéves számlákat kapta meg, így nincs is bevétele az állami cégnek, amiből ki tudná fizetni a helyi társaságot. Most azt hagyhatja jóvá a közgyűlés, hogy további 150 millióval növeljék a hitelkeretet, ami azért is fontos, mert jelenleg 770 milliós vesztesége van a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft.-nek és tartozásokat is felhalmozott. Reméli, hogy ezzel kihúzzák addig, amíg rendeződnek a nehézségek.

A Bursa Hungarica programhoz idén is csatlakozni kíván az önkormányzat, ennek keretében hátrányos helyzetű szegedi felsőoktatási hallgatókat támogatnak. A tavalyi évhez hasonlóan erre 15 millió forintot szánnak (ugyanennyit ad az állam is), ebből az összegből 288 hallgatót támogattak. Egyetértettek abban is a bizottsági tagok, hogy a Szegedi Tudós Akadémiát – a várható magas színvonalú tudományos munka miatt – a város 30 millió forinttal támogassa.

„A helyi identitás és kohézió erősítése” című TOP-os pályázatra is jelentkezik a város, ezért együttműködési megállapodásokat kötne több intézményével, művelődési házakkal, a múzeummal, a Somogyi-könyvtárral. Döntést kell hoznia az önkormányzatnak a tarjáni és odesszai „Zöld város” projekthez kapcsolódó lépések ügyében is. Zajlanak az egyeztetések a Modern Városok programról is a Miniszterelnökséggel, az új versenyuszoda kiviteli tervdokumentációi októberre készülnek el, a tender kiírása pedig még az idén várható. Még az előkészítés fázisában van a tiszai gyalogoshíd és a Mars téri távolsági buszközpont áthelyezése.

Fotó: Kovács Ferenc

Tovább olvasom

Közlekedés

Drágább lett négy forinttal a benzin, a gázolaj ára nem változott

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az előbbi literenkénti átlagára 370 forintra nőtt.

Tovább olvasom

Egészség

Nem jár táppénz annak, aki külföldi útja miatt házi karanténba kerül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Viszont ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valaki fertőzött, akkor jár a táppénz. 

Tovább olvasom

Hírzóna

Kezd magához térni a hazai munkaerőpiac

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Négymillió  457 ezer magyar embernek volt állása júniusban a KSH adatai szerint.

Tovább olvasom

Aktuál