Közélet

Cégkapu: adategyeztetésre hívja fel a figyelmet a kamara

Cégkapu: adategyeztetésre hívja fel a figyelmet a kamara

2017. szeptember 19., kedd
Cégkapu: adategyeztetésre hívja fel a figyelmet a kamara

Több társas vállalkozás is jelezte a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felé, hogy nehézségekbe ütköztek a kötelező cégkapu regisztráció során, ugyanis hibát jelzett nekik a regisztrációs rendszer. Ennek oka az, hogy a személyes adatok sok esetben nem egyeznek a különböző okmányokon, és a rendszer ezt észleli.

A cégkapus regisztráció során ellenőrizni kell, hogy a személyes adatok megegyeznek-e a különböző okmányokon. Azok az 1980 előtt születettek, akik körzetekre osztott településen születtek (jellemzően nagy városokban), találkozhatnak azzal a problémával, hogy hibát jelez a rendszer a regisztráció során. Ez a probléma a szegedi vállalkozások vezetőinek esetében is fennáll, ami sok fejtörést okozhat a rendszerbe való jelentkezéskor. A problémát az okozza, hogy a "születés hely" adatnál a lakcímkártyán a körzetszám római számmal, az adóigazolványon arab számmal van feltüntetve. Ez esetben, ha nem találnak más eltérést az adatokban, akkor kizárólag a NAV ügyfélszolgálatán személyesen ügyintézéssel van lehetőség a "születési hely" körzetszámának korrekciójára a rendszerben. A fenti információk a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának ügyfélszolgálatával történt egyeztetés során jutottak el a kamarához. Ha egyéb adatokban talál eltérést okmányain, akkor az okmányt kiállító szervezettel szükséges felvenni a kapcsolatot a módosítás kezdeményezéséhez. A megyei gazdasági önkormányzat a fenti problémát jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kérve, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé járjon el a probléma megoldása érdekében, mivel országos viszonylatban jelentős számú vállalkozást érinthet. A cégkapuról és a megoldási lehetőségekről a

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalán

olvashat bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.