Betett Botkának Szél indulása

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szél Bernadett kormányfő-jelöltsége végképp meghiúsította Botka László azon tervét, hogy ő legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt – írja az Európa Kávézó blog.

Megbukott Botka László stratégiája, mellyel az volt a célja, hogy közös listára vigye a demokratikus ellenzéket – olvasható az Európa Kávézó blog írásában. Szél Bernadett a Lehet Más a Politika, Karácsony Gergely a Párbeszéd, Vona Gábor pedig a Jobbik színeiben hívja ki Orbán Viktor kormányfőt tavasszal, ami korrigálhatatlanul nehéz helyzetbe hozza a szocialista miniszterelnök-jelöltet.

A hitelét vesztett szegedi polgármester úgy indult meg a választási harcba, hogy 2018-ban ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, közös listával, míg közben egymillió új szavazót hoz. Kilenc hónap elteltével a következő a mérleg: 200 ezer elvesztett támogató és az összes potenciális szövetséges elriasztása.

Az LMP mostani bejelentése egyértelművé teszi, hogy nem akar közösködni Botkával, mint ahogy a Momentum sem, illetve Gyurcsány Ferenc kitartó sározásával a Demokratikus Koalíciót is elmarta maga mellől Botka. Bokros Lajos viszont a DK-val tárgyal, tehát inkább választja a már bukott miniszterelnököt a leendő bukott miniszterelnök-jelölttel szemben.

A Liberálisokkal, az Együttel és a Párbeszéddel még nem veszett össze a szegedi polgármester, bár korábban már kifejtette nem épp pozitív gondolatait a kispártokról. Főleg nem reális az együttműködés annak tekintetében, hogy a két utóbbi párt egymással tárgyal, valószínűleg nem lesz számukra szimpatikus a beváltatlan ígéreteivel pártját is magával rántó szocialista politikus.

Az Európa Kávézó kiemelte: Botka előtt nem sok lehetőség maradt, vagy tovább viszi ezen az úton a pusztulásba az MSZP-t, vagy stratégiát vált, ami tovább tépázná most sem túl acélos megbízhatóságát. “De lehet az is út, hogy tudomásul veszi, hogy több lista indul, de tevékeny részt vállalhat abban, hogy a 106 egyéni körzetben egy jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik ellen” – írja a blog. Az idő viszont telik, az z MSZP-nek pedig döntenie kell, hogy elbírja-e a párt a felelősséget kudarcért, hogy Orbán marad.

Előző sztori

Élhetőbb város, kultúra és agórafóbia a Tágas Tér Fesztiválon

Következő sztori

Kodály Körönd Szegeden – zenei vetélkedő