Írjon nekünk

Közélet

Átadták a felújított zsinagógát + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A rendezvényen átadták a felújított zsinagóga épületét, amelyet a magyar zsidó történelem szakrális gyöngyszemeként tartanak számon. A XIII. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai egészen novemberig tartanak.

A fesztivál keretén belül első ízben összekapcsolódott a nyitórendezvény egy olyan fényponttal, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Ünnepélyes keretek között átadták a külsőleg megújult 114 éves szegedi új zsinagógát, melynek a tavaly megkezdett felújítási programja a végéhez ért. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, az épület külső rekonstrukciójának első lépéseként a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány 50 millió forintos támogatásával a két tornyot újították fel. Ezt követően a kormány 950 millió forint támogatást biztosított a további beruházásokra.

„A kormány részéről csaknem egymilliárd forinttal támogatott rekonstrukció Magyarországon egyedülállónak számít, hiszen a rendelkezésre álló összegből az eredetileg tervezettnél nagyobb munka valósulhatott meg” – mondta B. Nagy László országgyűlési képviselő, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az épület belső megújulásához mintegy 1,2 milliárd forint a becsült költségvetés. A politikus hangsúlyozta, mindenképp támogatja az 1300 ember befogadására alkalmas, kiváló akusztikájú egyházi épület belső megújulását.

„Sikerült a magyar zsidó történelem egy szakrális gyöngyszemét eredeti szépségében helyreállítani”– kezdte szavait Haisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, majd reményét fejezte ki, hogy a belső felújítás is hamarosan elkezdődhet. Hozzátette: a magyar kormány nagyvonalú támogatásával jött létre a felújítás, aminek köszönhetően újra régi pompájában tekinthető meg a magyar szecesszió építészeti remeke.

Yossi Amrani, Izrael Állam budapesti nagykövete szerint az épület nemcsak egy halott építmény, azoknak az embereknek a története is benne van, akik az életüket veszítették a holokauszt során, ezért fontos a megőrzése. „Az igazi épületeknek, ahogy az embereknek is, lelke van, ezt ápolni kell” – mondta, majd az előtte szólókkal egyetértve szintén a zsinagóga belső rekonstrukciójának fontosságát hangsúlyozta.

Botka László polgármester beszédében megemlékezett arról, hogy 236 éve telepedett le az első zsidó ember Szegeden. Pár éven belül erős zsidó közösség alakult ki a városban, amely meghatározó volt a kereskedelemre, az iparosodásra, az árvíz utáni város újjáépítésére is. „Gazdag örökséget hagytak ránk, köztük a legkiemelkedőbbet, a zsinagóga épületét” – mondta a polgármester.

A beszédek után megkezdődött Illényi Katica, Illényi Csaba és Sárik Péter koncertje. A további programokról ITT olvashatnak az érdeklődők.

Hírzóna

Jótékonysági csokigyűjtést szervez a szegedi Mátrix Alapítvány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Iskolás osztályok és óvodai csoportok összefogásával.

Tovább olvasom

Közélet

Decemberig felújítják a villamospálya burkolatát a Kossuth Lajos sugárúton

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezért a buszok a külső sávokban közlekednek majd.

Tovább olvasom

Hírzóna

A fejlesztésekre koncentrálnak a következő években Algyőn

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyes intézményeket átszerveznek.

Tovább olvasom

Aktuál