/

A paprika bűvöletében ünnepelt Alsóváros + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyógyító hagyományokkal és paprikás gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhettek az érdeklődők Szegeden, a Szent Ferenc-napi Paprikafesztiválon. Megtudtuk, a fűszerpaprika az orvoslásban kiemelt jelentőséggel bírt.

Az alsóvárosi ferences kolostornál és az alsóvárosi tájházban zajló ünnep középpontjában idén is a ferences szerzetesek által Szegeden meghonosított fűszerpaprika és a kolostori gyógyító hagyományok álltak. Petri Márta szervező, az alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, Alsóvárosban két olyan gyógynövény is jellegzetes, amelyekre ma már jellemzően nem gyógynövényként gondolunk. Az egyik a fehér liliom, a másik a fűszerpaprika. „A paprikát régen pálinkakészítéshez használták fel. A termésből a kapszaicin, a C-vitamin és a karotinoidok is kioldódtak az italban. Külsőleg a rovarcsípések kezelésére alkalmazták, illetve a készítmény gyógyhatással volt a háromnapos hideglelésre, más néven a maláriára. Akkoriban a Tisza szabályozatlansága miatt Szeged egy mocsaras területnek a középpontjában helyezkedett el, mostoha természetföldrajzi viszonyok uralkodtak, a betegség itt nagy számban fordult elő. Amikor 1444-ben a ferencesek ideérkeztek, a gyógyító tevékenységet ők látták el. Egy hatholdas kertben önellátásra zöldségeket, gyógynövényeket termeltek, illetve gyümölcsfáik voltak, amelyek terméséből pálinkát készítettek, az egyik legfontosabb orvosság volt ebben az időszakban” – emelte ki Petri Márta, hozzátéve, a ferencesek gyógyító tevékenységéről a saját szakkönyveikből tudhatunk meg egyéb részleteket. A latin nyelvű könyvekbe feljegyezték magyarul az adott növényhez tartozó gyógyhatást, amit ők helyben ismertek. Innen tudhatjuk azt is, hogy milyen fűszernövényeket használtak az ételeik elkészítéséhez.

A különleges ínyencségek kedvelői is találhattak maguknak valót, hiszen paprikás ételekből nem volt hiány, kóstolóval egybekötött főzőversenyt is hirdettek a Mátyás téren. A nemes célt szolgáló kezdeményezés bevételével a Szent Ferenc Szegénykonyhát támogatták. Az érdeklődők megismerkedhettek a hagyományos ferences gyógymódokkal is. „Az idősebb korosztály számára a paprika töretlen népszerűségnek örvend a fűszerek között, azonban a fiatalabb generáció körében a fűszerpaprika, a paprikás ételek háttérbe szorultak, a chilipaprika a trendi. A fesztiválnak missziója a hagyományaink ápolása” – tette hozzá Petri Márta.

A téren paprika- és fűszerpiac várta a kilátogatókat, míg a tájházban a növény termesztésének hagyományait is felelevenítették. Csúri Beáta standjánál többek között füstölt fűszerpaprikát találhattak az érdeklődők. „Spanyol módszer szerint készítjük a paprikánkat, tölgyfával tüzelünk, a keletkező füst adja meg a jellegzetességét a fűszernek. A magvetéstől az őrlésig minden folyamatot mi végzünk” – emelte ki. Véleménye szerint

a magyar konyhában mindig lesz helye a minőségi fűszerpaprikának.

Egy másik standnál Fejes Zoltán ismertette, a paprikafesztiválra csemege, csípős és bükkfával füstölt paprikaőrleménnyel készült. Elmondta, a paprika apósa, Szögi Zoltán újszentiváni gazdálkodó érdeme. „Kétkezi munkával, saját szárítással, őrléssel lehet csak igazán minőségi terméket előállítani. Az érdeklődők, vásárlók köre egyre inkább előnyben részesíti az így elkészített fűszerpaprikát a boltok polcain fellelhetőkkel szemben” – fejtette ki.

A gyermekeknek paprika báb, paprika cégér és tallér, fűszertartó, mézesbáb és paprikás csecsebecse készítésére is volt lehetőség a népi játszóház keretein belül. A délutáni szentmisét megelőzően a számtalan ismeretterjesztő program mellett a nap fénypontját a paprikaszentelés jelentette, zenés-táncos menet vitte a termést a ferences templomhoz, ahol a paprikát szertartás keretében szentelték meg.

no images were found

Előző sztori

Meghalt Iulian Vlad, a Securitate utolsó parancsnoka

Következő sztori

Labdarúgás: négyet vágott az Algyő az FK-nak + FOTÓK