Közélet

A paprika bűvöletében ünnepelt Alsóváros + FOTÓK

A paprika bűvöletében ünnepelt Alsóváros + FOTÓK

2017. szeptember 30., szombat
A paprika bűvöletében ünnepelt Alsóváros + FOTÓK

Gyógyító hagyományokkal és paprikás gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhettek az érdeklődők Szegeden, a Szent Ferenc-napi Paprikafesztiválon. Megtudtuk, a fűszerpaprika az orvoslásban kiemelt jelentőséggel bírt.

Az alsóvárosi ferences kolostornál és az alsóvárosi tájházban zajló ünnep középpontjában idén is a ferences szerzetesek által Szegeden meghonosított fűszerpaprika és a kolostori gyógyító hagyományok álltak.

Petri Márta

szervező, az alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, Alsóvárosban két olyan gyógynövény is jellegzetes, amelyekre ma már jellemzően nem gyógynövényként gondolunk. Az egyik a fehér liliom, a másik a fűszerpaprika. „A paprikát régen pálinkakészítéshez használták fel. A termésből a kapszaicin, a C-vitamin és a karotinoidok is kioldódtak az italban. Külsőleg a rovarcsípések kezelésére alkalmazták, illetve a készítmény gyógyhatással volt a háromnapos hideglelésre, más néven a maláriára. Akkoriban a Tisza szabályozatlansága miatt Szeged egy mocsaras területnek a középpontjában helyezkedett el, mostoha természetföldrajzi viszonyok uralkodtak, a betegség itt nagy számban fordult elő. Amikor 1444-ben a ferencesek ideérkeztek, a gyógyító tevékenységet ők látták el. Egy hatholdas kertben önellátásra zöldségeket, gyógynövényeket termeltek, illetve gyümölcsfáik voltak, amelyek terméséből pálinkát készítettek, az egyik legfontosabb orvosság volt ebben az időszakban” – emelte ki Petri Márta, hozzátéve, a ferencesek gyógyító tevékenységéről a saját szakkönyveikből tudhatunk meg egyéb részleteket. A latin nyelvű könyvekbe feljegyezték magyarul az adott növényhez tartozó gyógyhatást, amit ők helyben ismertek. Innen tudhatjuk azt is, hogy milyen fűszernövényeket használtak az ételeik elkészítéséhez.

A különleges ínyencségek kedvelői is találhattak maguknak valót, hiszen paprikás ételekből nem volt hiány, kóstolóval egybekötött főzőversenyt is hirdettek a Mátyás téren. A nemes célt szolgáló kezdeményezés bevételével a Szent Ferenc Szegénykonyhát támogatták. Az érdeklődők megismerkedhettek a hagyományos ferences gyógymódokkal is. „Az idősebb korosztály számára a paprika töretlen népszerűségnek örvend a fűszerek között, azonban a fiatalabb generáció körében a fűszerpaprika, a paprikás ételek háttérbe szorultak, a chilipaprika a trendi. A fesztiválnak missziója a hagyományaink ápolása” – tette hozzá Petri Márta. A téren paprika- és fűszerpiac várta a kilátogatókat, míg a tájházban a növény termesztésének hagyományait is felelevenítették.

Csúri Beáta

standjánál többek között füstölt fűszerpaprikát találhattak az érdeklődők. „Spanyol módszer szerint készítjük a paprikánkat, tölgyfával tüzelünk, a keletkező füst adja meg a jellegzetességét a fűszernek. A magvetéstől az őrlésig minden folyamatot mi végzünk” – emelte ki. Véleménye szerint

a magyar konyhában mindig lesz helye a minőségi fűszerpaprikának.

Egy másik standnál

Fejes Zoltán

ismertette, a paprikafesztiválra csemege, csípős és bükkfával füstölt paprikaőrleménnyel készült. Elmondta, a paprika apósa,

Szögi Zoltán

újszentiváni gazdálkodó érdeme. „Kétkezi munkával, saját szárítással, őrléssel lehet csak igazán minőségi terméket előállítani. Az érdeklődők, vásárlók köre egyre inkább előnyben részesíti az így elkészített fűszerpaprikát a boltok polcain fellelhetőkkel szemben” – fejtette ki. A gyermekeknek paprika báb, paprika cégér és tallér, fűszertartó, mézesbáb és paprikás csecsebecse készítésére is volt lehetőség a népi játszóház keretein belül. A délutáni szentmisét megelőzően a számtalan ismeretterjesztő program mellett a nap fénypontját a paprikaszentelés jelentette, zenés-táncos menet vitte a termést a ferences templomhoz, ahol a paprikát szertartás keretében szentelték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.