A nagy háborúról szól a Szegedi Polgári Platform következő előadása

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 22-én, 18 órától a dóm altemplomában Szakály Sándor, az MTA doktora, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója tart előadást „A nagy háború és következményei” címmel.

Újabb előadásra invitálja az érdeklődőket a Szegedi Polgári Platform. Nógrádi Tibor, a Fidesz helyi elnöke elmondta, az ingyenes előadás-sorozat alkalmaival akadémiai előadóktól, közérthető szinten hallgathatnak előadást a látogatók Szeged városának történetéről, olyan fontos, de kevésbé köztudott részleteket is bemutatva, amelyeket csak kevesen ismernek. Véleménye szerint, minden szegedi büszke lehet a méltán híres, gazdag történelmi múlttal bíró városra. Pál József tanszékvezető egyetemi tanár, a kezdeményezés egyik életre hívója kifejtette, a másfél éve futó előadás-sorozat a nyolcadik estéjéhez közeledik. A szeptember 22-i előadáson rávilágítják a figyelmet arra is, mi történt Szeged városával, mi volt a szerepe az első világháborúban és az azt követő időszakban. Hozzátette, a város életében a trianoni békeszerződés meghatározó volt, a püspöki székhely, valamint az egyetem is ide kerülhetett. Elmondta, Szakály Sándor, az MTA doktorának számos publikációja jelent meg a „nagy háború” témakörében, az egyik legjelentősebb kutató tolmácsolásában hallhatnak érdekességeket a résztvevők. Pál József ismertette, a Szeged történetét eddig kronológiai sorrendben feldolgozó előadás-sorozat újabb elemmel bővült idén. A Szegedi Polgári Platform rendezvényeivel párhuzamosan elindult egy, a Szegeden élt jelentős történelmi személyek életéről, életművéről szóló sorozat is. Első alkalommal a Szegeden is csontereklyéit őrzött Szent Gellértről tartottak előadást, a következő alkalommal, október 27-én Dugonics Andrással ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Blazovich László egyetemi tanár, nyugalmazott levéltár-igazgató a szeptember 22-i előadás témájához kapcsolódóan elmondta, Szeged korabeli lakosságának 3-4 százaléka esett áldozatául az első világháborús harcoknak, vagy került fogságba és később ott halt meg. „Az első világháborút követően Szeged – csakúgy, mint a török kor idején – az ország “szélére” került. A dinamikus gazdasági ágazatok kénytelenek voltak leállni. A malomipar, fűrészipar megszűnt, a mezőgazdaságban a gyümölcsöket Szeged a Vajdaság felé szállította elsősorban, a meghúzott határ pedig hátrányt jelentett. A város társadalmi és gazdasági szempontból is megszenvedte a világháború következményeit” – emelte ki. Blazovich László hangsúlyozta, az egyetem és a püspökség valóban pozitív hozománya a háborúnak. Az egyetemnek köszönhetően jeles professzorok érkeztek ide. Építkezések indultak: a Dóm tér, valamint számos egyetemi épület létesítése is erre az időre tehető. A két világháború közötti időszak elsősorban a szellemi életben hozott nyereséget Szegednek, ezzel együtt az országnak. Az iránymutatásban elévülhetetlen érdeme volt Klebelsberg Kunónak. Az akkor Szegeden tanulók közül sokan, később professzorként emelhették az ország szellemi színvonalát.

Szakály Sándor „A nagy háború és következményei” című előadását szeptember 22-én, 18 órától a dóm altemplomában tekinthetik meg. A szervezők mindenkit várnak az ingyenes ismeretterjesztő estére.

Előző sztori

Emeli a gázolaj árát a Mol, a benziné nem változik

Következő sztori

Megkezdődött az Eiffel-torony körül a golyóálló üvegfal építése