A móravárosiak visszakövetelik a 13-as buszt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly indulatok csaptak fel a Nagy Sándor alpolgármesterhez köthető autóbusz-menetrendváltozás miatt egy szerda esti utcafórumon Móravárosban. Az emberek igénye egyértelmű: vissza akarják kapni több évtized elvett buszjáratukat.

„Büszke vagyok Szegedre. Semmi bajom a városvezetés színezetével. De ha nem törődnek az itt élők problémáival, akkor a szavazás alkalmával véleményt nyilvánítunk, és helyettük azokat támogatjuk majd, akik visszaállítják a 13-as buszt” – túlzás nélkül állítható, hogy ez volt a legenyhébb vélemény a Móravárost a belvárossal, illetve a II-es kórházzal összekötő buszjáratot megszüntető döntésről, melyet a város vezetése hozott meg.

A móravárosiak úgy érzik, mostohán bánik velük a baloldali városvezetés, és nem veszi figyelembe az idősek igényét arra, hogy létezzen egy olyan buszjárat, amellyel megterhelő gyaloglás, fárasztó, illetve idő- és költségigényes átszállás nélkül elérhetik a Mars téri piacot, a fontosabb bevásárlóközpontokat, a buszpályaudvart vagy épp a II-es kórházat.

A helyiek igényének meghallgatása, valamint a lehetséges megoldás megvitatása volt a célja a szerda esti fórumnak is, melyet Nógrádi Tibor (Fidesz) és Haág Zalán (KDNP) önkormányzati képviselők hívtak össze.

Nógrádi Tibor rámutatott: a 13-as busz megszüntetése, illetve a Szentmihály városrészből közlekedő 76-os járat menetrendjének módosítása mind a móravárosiak, mind a szentmihályiak részéről felháborodást váltott ki. A jelenlévők szavaiból ki is derült, miért. A szentmihályiak szeretnék kényelmesen és gyorsan elérni belvárosi úticéljukat, ahogy eddig – ők nem egy „városnéző” körjáratra vágynak. A móravárosiak pedig sokszor fel sem férnek a feléjük „kitérőt” tevő 76-osra. Ami a változtatások óta rendszeresen késik, de az is előfordult, hogy meg sem érkezett a megállóba.

A megszorítások indokául gyakran hangzanak el anyagi érvek – esetünkben azonban ez sem állja meg a helyét. A Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő által kezdeményezett, a busztársaság által kidogozott, és elvileg a móravárosi egyéni képviselő, a baloldali összefogás színeiben megválasztott Kardos Irén támogatását is élvező (ám a képviselőnő baloldali szövetségesei által egyelőre az asztalról lesöpört) javaslat nemcsak az emberek megelégedésére szolgálna, de negyedmillió forintot meg is takarítana a jelenlegi rendszerhez képest. Nógrádi Tibor szerint a javaslatot elsősorban Nagy Sándor alpolgármester torpedózta meg, pártpolitikai vagy presztízskérdést kreálva egy közlekedésszervezési ügyből.

A Fidesz–KDNP-s képviselők ígéretet tettek arra, hogy az önkormányzat szakbizottsága és a szegedi közgyűlés előtt minden lehetséges eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy elérjék az ésszerűtlen buszmenetrendek megváltoztatását.

Haág Zalán arra is biztatta a jelenlévőket, hogy az „Amerikában megszokott módon” e-mailben, sms-ben, telefonon és személyes megkeresés formájában is folyamatosan „bombázzák” a városvezetést és a képviselőket, s jelezzék: nem hajlandóak beletörődni ebbe a helyzetbe, és„akkor közösen célt érhetünk” – fogalmazott.

Persze a tiltakozás más eszközeit is igénybe veszik – a következő alkalommal szeptember 7-én, csütörtökön 18 órakor a Nógrádi Tibor szervezte fórumon Szentmihályon, ahol az érintett lakosság kifejezi véleményét a baloldali városvezetésnek a helyiek igényeitől elrugaszkodott, a tervezőasztalon született irracionális intézkedésével szemben. A rendezvényre Botka László polgármestert is meghívták – az azonban kétséges, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként országszerte turnézva a szocialista politikusnak jut-e ideje arra, hogy a szegediek problémáival is foglalkozzon.

no images were found

Előző sztori

Változásokra számíthatnak a villanyszerelők

Következő sztori

Blogstar: Szeged és Halásztelek fogadhatja be a migránsokat