Kultúra

Utoljára lép fel Drakula a szegedi bábszínházban

Utoljára lép fel Drakula a szegedi bábszínházban

2017. augusztus 30., szerda
Utoljára lép fel Drakula a szegedi bábszínházban

Hol az ember a híres vámpír szerepe mögött? Hogyan játszotta el az életét? S úgy hordta a hátán a koporsóját, mint más a keresztjét? Augusztus 31-én még utoljára kilenc képben jelenik meg Lugosi Béla a bábszínházban, s kapunk választ a feltett kérdésekre.

„A hátán hordta koporsóját, megbotlott és belefeküdt” –

Kiss Ágnes

bábszínész

Karinthy Gábor

Sírversét a közösségi oldalon pillantotta meg, s azonnal azt gondolta, olyan, mintha

Drakula

világhírű alakítójáról,

Lugosi Béláról

szólna. Ebből a két sor kiváltotta villanásból született az „UN - DEAD - Lugosi élete 9 képben” című bábjáték. Kiss Ágnes végig képekben gondolkodott, hiszen tárgyakat mozgatnak, animálnak: „A koporsó adta magát, hiszen annyi minden lehet: bölcső, fotel, hajó, színpad, vagy éppen eredeti funkciójában koporsó. Minden helyszínt ez határozott meg. Talán leginkább a koporsó téma fogott meg és hozzá Lugosi.” „Mindig a világhírű vámpírral azonosítják. De tudni szerettem volna, hogy van-e még a hapsi mögött valami” – fogalmazott a bábszínész. Ő játssza, rendezi a darabot, az író és a dramaturg Vészits Andrea. Nem kell belemerülnünk Lugosi életébe, hogy élvezzük a játékot, de életrajzi hitelességre törekedtek az alkotók. Kronológiailag visszafelé mozog az időben: temetésétől, drogos lététől egészen a gyermekkoráig haladtak. A kilenc képben életének legfontosabb pillanatait mutatják be: a szerető, az utazó, a menekült, a mellőzött filmszínész – mindezeket valós életrajzi elemekkel illusztrálva. Elárulta, az egyetlen eltorzított rész az, amelyben Jászai Marival próbálnak együtt, itt két életrajzi elemet gyúrtak eggyé. „Egy ajtót azonban százféleképpen lehet kinyitni” – vallja Kiss Ágnes, azaz a dokumentarista jelleg nem megy a színészet rovására. Ugyanerre törekedett a bábtechnikánál, minden jelenetet különböző módon játszik el. https://www.youtube.com/watch?v=MC37L3Bd9Ck 2016. június 24-én mutatták be először a kamaradarabot a szegedi Múzeumok Éjszakáján. Azóta járt Lugosi Béla Budapesten, Pécsett, Győrben. Az alkotó mind a fiatal felnőttektől, mind a nyugdíjasoktól kapott pozitív visszajelzést. Olyan is előfordult, hogy egy valaki négyszer is megnézte. Most már nem lehet ennyiszer Szegeden. Augusztus 31-én este hét órától még utoljára megtekinthető a városban a darab a Kövér Béla Bábszínházban. Elsősorban 16 éven felülieknek ajánlják az UN-DEAD-et, mert értelmezéséhez egy bizonyos szintű érettség szükséges, a fiatalabbak nem minden szimbólumot tudnak helyesen dekódolni. Ne hagyják ki az előadást! Nehogy legközelebb Amerikáig kelljen utazni érte…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.