Hadi különlegességek és civil értékek augusztus 20-án Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

opusztaszer_augusztus20_mj

Immár hagyományos módon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont a Csongrád megyei Szent István napnak. A szervező megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága, valamint a házigazdák az ország születésnapja alkalmából egész napos látványos programmal készülnek. Hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók, megyei civil értékek tárháza, nomád park, élő skanzen és az Európában fellelhető magyar emlékeket bemutató kiállítás egyaránt várja az itt ünneplőket. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen az ünnepnap szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz.

Az idei Szent István napon a honvédelem ügyét és azon értékeket állítják a program középpontjába a szervezők, amelyekkel Csongrád megye civil és társadalmi szervezetei büszkélkednek. Az ünnepi program 10:30-kor a „Magyar emlékek nyomában, Európában” című tablókiállítás megnyitójával kezdődik, a Látogatóközpont konferenciatermében. A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) anyagát B. Nagy László országgyűlési képviselő és Messik Miklós, az egyesület elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A Szent István napi közönségcsalogató kulturális műsorban 11 órától Csongrád megye öntevékeny művészeti csoportjai lépnek fel az emlékmű előtti színpadon.

A honvédelem fontosságát hangsúlyozza egy ünnepélyes szerződéskötés is 12:30-kor. A Nagyrét területén felállított katonai sátorban írja alá azt a dokumentumot Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese, amelynek értelmében a kormányhivatal vezetője, – aki a megyei védelmi bizottság elnöke is egyben – csatlakozik az önkéntes műveleti tartalékosokhoz.

Az Árpád-emlékműnél 13 órakor kezdődő megemlékezésen köszöntőt Farkas Sándor országgyűlési képviselő mond, az ünnepség szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz. Itt adja át Csongrád megye legrangosabb elismeréseit Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke.

Alkotói díjban részesül a szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskola, Balogh Árpád hódmezővásárhelyi borász és a Mórahalmi Karitász Csoport.

Csongrád megye közigazgatásáért díjat kap Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, Csányiné Bakró-Nagy Veronika, Szentes Város Polgármesteri Hivatalának aljegyzője és Majoros Imre, a ruzsai önkormányzat közszolgálati tisztviselője.

Csongrád Megye Kultúrájáért és Közművelődéséért díjjal jutalmazzák az üllési Erdélyi Lucát, a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató verseny egyéni győztesét, a makói Daróczi Szilvia énektanárt és a ruzsai Vörös Tibor Bálintné könyvtárost.

Ezen az ünnepségen veszi át Csongrád Megyéért díját Márton Anita, olimpiai bronzérmes súlylökő, az idei londoni atlétikai világbajnokság ezüstérmese.

Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyés püspök szenteli meg az új kenyeret, amelyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere fog megszegni. A rendezvényen közreműködik Erdélyi Luca, valamint a Csongrád megye Alkotói díjával korábban kitüntetett Alföld Néptáncegyüttes és a szintén csongrádi MásKÉP zenekar.

Programok egész nap:

A nemzeti ünnep alkalmából a civil értékek bemutatására és a honvédelem ügyére helyezték a hangsúlyt a szervezők, ezért a park főutcáján ezúttal a megyei civil szervezetek standjai fogadják egész nap a látogatókat. 10 órától 17 óráig látványos katonai bemutatókkal színesíti a programot a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a Magyar Honvédség egyedülálló alakulata, a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred – ez utóbbi egység bemutatója 12-kor kezdődik a Nagyréten. A hagyományos magyar harcmodort a honfoglalás kori lovasbemutató és a Pálffy huszárok jelenítik meg a nap folyamán.

A kilátogatókat egész nap kézműves vásár, a megyei gazdakörök jóvoltából pedig mezőgazdasági kiállítás várja a Skanzenben, a Szentes-Donáti malomnál. A Csongrád megyei Szent István-napon az esemény szervezői a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben 10 és 15 óra között véradást szerveznek a Látogatóközpontban.

További információk:

A Csongrád megyei Szent István-nap programjai ingyenesek, a Park és a Feszty-körkép augusztus 20-án díjmentesen látogatható. Figyelem! A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Feszty-körkép csak előzetes regisztrációval tekinthető meg az esemény ideje alatt! Az egyéb látványosságok ezen a napon is fizetősek – erről a mellékelt program alapján lehet tájékozódni.

Részletes program ITT.

Előző sztori

Labdarúgás: az állandóságra szavazott a megyekettes csapatok többsége + ADATBANK

Következő sztori

A nyerstej árak emelkedéséhez a termékpálya minden tagjának össze kell fognia