Közélet

Több mint egymilliárd forintot fordítanak a koraszülöttek támogatására a Dél-Alföldön

Több mint egymilliárd forintot fordítanak a koraszülöttek támogatására a Dél-Alföldön

2017. augusztus 1., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordítanak a koraszülöttek támogatására a Dél-Alföldön
korhaz_varo_rendelo_egeszsegugy

Három évre szóló, 1,2 milliárd forint összegű támogatást kapott a Széchenyi 2020 program keretén belül az a pályázat, amelyben koraszülöttek és családjuk számára alakítanak ki mentorházakat és mentorhálózatot a dél-alföldi régióban - közölte az MTI-vel a Korábban Érkeztem Alapítvány kedden.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában valósul meg. A közleményben felidézték: a kormány célul tűzte ki a család társadalmi szerepének megerősítését, továbbá a gyermekek és fiatalok képességeinek kibontakoztatását. A felhívás közhasznú civil szervezetek számára biztosít lehetőséget, amelyre a Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány sikeresen pályázott. Az alapítvány nagy tapasztalattal rendelkezik a koraszülöttek támogatásában. Az eddigi munkája során kiterjedt kapcsolatrendszert alakított ki az orvosi, tudományos és támogató területeken, továbbá közösségteremtő, szakmai programokat, valamint forrásteremtő rendezvényeket szervezett. Így aktív szerepet vállalt a koraszülött intenzív osztály működési feltételeinek javításában - olvasható a közleményben. A 2020 végére befejeződő projektben a koraszülöttek és családtagjaik, valamint az ellátásukban érintett szakemberek komplex támogatása valósul meg. A projekt során az alapítvány felméri a koraszülöttek jellemzőit, valamint feltérképezi igényeit. Erre a tudásra alapozva három mentorházat alakítanak ki Szegeden, Kecskeméten és Gyulán, együttműködve a városok kórházainak perinatális intenzív centrumaival. A programnak köszönhetően a mentorházakban a koraszülöttek és hozzátartozóik holisztikus szemléletű, direkt szolgáltatásokat vehetnek igénybe ingyenesen. A szolgáltatások egyrészt a koraszülöttek pszichomotoros fejlődését támogatják, másrészt a családtámogató szolgáltatások a szülők kompetenciaérzését növelik ebben a nem várt élethelyzetben - írták. A projekt lehetőséget biztosít a koraszülöttek ellátásában tevékenykedő szakemberek ismereteinek és készségeinek bővítésére is, valamint a projektperiódusban gyűjtött friss tudásuk és tapasztalataik megosztására a megfelelő fórumokon - tették hozzá. A közleményben a Korábban Érkeztem Alapítvány a végső célnak egy olyan modellprogram kiépítését és működtetését nevezte, amelynek eredményeként az érintett családok mind az egyéni kompetenciaszintjükben, mind pedig közösségi pozíciójukban és társadalmi elfogadottságukban megerősödnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.