Szijjártó: emelik a konzulok számát

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolcvannal növelik a magyar konzulok létszámát, jelentős részüket Nyugat-Európába telepítik – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, újságíróknak.

Szijjártó Péter elmondta: megérkezett Olaszországba az ott halálos balesetben elhunyt fiatalember apja. A magyar kormánynak sikerült elérnie, hogy elég legyen egy helyen megjelennie a hivatalos szervek előtt, a tolmácsolást és az egyéb segítséget biztosítják számára – közölte.

Hozzátette: információik szerint az édesapa hozzájárult ahhoz, hogy az olasz szervek elvégezzék a boncolást, ami meggyorsítja az ilyenkor szükséges folyamatokat. A rendőrség, illetve a hivatalos szervek bevonásával folyik a vizsgálat a zuhanás okának megállapításáért – tette hozzá.

Georgiában egy négyfős magyar kiránduló csapat egyik tagját fejen talált egy kő, amely gleccserolvadás miatt hullott le. Az életét már nem lehetett megmenteni – mondta Szijjártó Péter.

A csapat tagjai nem hegymászók, hanem túrázók voltak, mind a négyen regisztráltak konzuli védelemre – közölte, hozzátéve, hogy a szükséges konzuli segítséget megadják, ígéretet kaptak arra, hogy a helyi eljárás nem akadályozza a holttest hazaszállítását.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: Európa biztonsági helyzete soha nem volt olyan rossz a modern történelmi korszakban, mint most, és a terrorfenyegetettség soha nem volt ilyen súlyos. A külföldre utazóktól fokozott elővigyázatosságot, előzetes tájékozódást és konzuli regisztrációt kért a külügyminiszter, illetve azt, hogy biztosítás nélkül ne induljanak útnak.

Előző sztori

Emmi: több jut a szociális és gyermekvédelmi területre a jövő évi költségvetésben

Következő sztori

Gyémánt Liga – Márton Anita ezüstérmes a zürichi döntőben