Írjon nekünk

Egyház

Szent Pál Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A reformáció ötszázadik évfordulója adta a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia alaptémáját, a sok vitát kiváltó Római levélről tanácskoznak a biblikusok. A rendezvényhez egy jótékonysági koncert is kapcsolódik, kedden este a dómban felekezetek zenéi csendülnek fel.

Megkezdődött a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia, amelynek középpontjában a reformáció által legtöbbet vitatott Római levél áll. Benyik György plébános, a konferencia igazgatója a SZEGEDma.hu-nak elmondta, évről-évre baráti beszélgetéseken dől el, hogy mi az a Bibliához kapcsolódó téma, ami aktuális és érdekes, így határozzák meg a tanácskozás alaptémáját. Idén a reformáció ötszázadik évfordulója kapcsán adta magát a téma, hogy a reformáció egyik legvitatottabb levelével foglalkozzanak. „A Római levél kapcsán annak idején sokat veszekedtek a kegyelemből való megigazuláson, a zsidó-keresztények és a pogány-keresztények kapcsolatáról, s azok helyes értelmezéséről. De az eukarisztia téma is vitákra adott okot, amire Luther Márton fő tézisei épültek. Kevesen tudják azonban, hogy Római levélnek a reneszánszban, illetve a reformáció idején számos római katolikus kommentárja is született, erre utal konferenciánk címe is, hiszen nagyon érdekes azt vizsgálni, hogy egy adott levelet egy adott történelmi korban miként is interpretálnak és miként értelmeznek később” – részletezte Benyik György.

Példaként elmondta, hogy katolikus körökben Kálvin Jánosnak a fő művét, a kálvinista teológia összefoglalóját, vagyis az Institutiot támadni szokták, mint a katolikus egyház elleni merénylet koncepcióját. Ám ha Kálvintól a Római levél kommentárját vesszük górcső alá, akkor megfigyelhető, hogy teljesen más hangnemet üt meg, mint egy Biblia olvasó ember úgy olvassa, s a lelki információkat emeli ki belőle. A magyar fordítását a szövegnek így épp olyan gyakran idézik a katolikusok napjainkban, mint a reformátusok, megváltozott ugyanis a kontextus.

Első alkalommal vesznek részt nagyobb létszámban a konferencián ortodox teológia képviselői is – tudtuk meg Benyik Györgytől. „Az ortodox teológia szlogenje szerint az atyák szíve szerint kell interpretálni a Bibliát, ami azt jelenti, hogy az aktuális vallási üzenetét kell közvetíteni, és nem pedig a Biblia-kritikát. Mivel idén a reformáció évfordulója van, célként tűztük ki, hogy ezen a területen egyesítsünk a keleti és a nyugati egyházat, s meghallgatjuk az ő véleményüket is” – fogalmazott a konferencia igazgatója.

A 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia újdonsága, hogy egy jótékonysági koncert is kapcsolódik a rendezvényhez, kedden 19.30-ra várják az érdeklődőket a fogadalmi templomba, amelyen a felekezetek zenéi jelennek meg. Ha valaki meghall egy templomi zenét, akkor egyből tudja, hogy mely felekezethez köthető muzsika csendül fel, hiszen igen eltérő zeneművekről van szó, a zenei kultúrának ezt a színességét szeretnék megmutatni. A jótékonysági koncerten az egyes felekezetekhez tartozó művek között üdvözletek hangzanak el, Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök mellett szól az egybegyűltekhez Fabiny Tamás püspök, Fekete Károly püspök, Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek, valamint Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora is. A jótékonysági esemény bevételét az SZNBK kapja meg. Azok, akik 2000 forintot vagy afölötti összeget szánnak a rendezvényre, egy CD-t is kapnak ajándékba, méghozzá a magyar nyelv dialektusait is bemutató 500 hangú Bibliát.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál