Rend a lelke mindennek – megtisztul a szegedi Tisza-part

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_richard_szemetszedes

Szabó Richárd és néhány társa hulladékgyűjtő akciót szervezett a hétvégén Szegeden.

A céljuk a Tisza-part megtisztítása volt a szeméttől. Szabó Richárdnak nem ez volt az első, és egyben utolsó megmozdulása sem, ugyanis 2011 októberében figyelemfelhívó akcióként tíz zsák szemetet borított ki a szegedi városháza elé. Ennek az lett a következménye, hogy a Szegedi Közterület-felügyelet eljárást indított ellene, amit később megszüntettek, és csak figyelmeztetésben részesítették.

https://www.youtube.com/watch?v=8d6QXJSUJGk

Szabó szerint főleg a fiatalok szemetelnek, mert esténként velük van tele a szegedi rakpart, viszont reggelre csak az üres üvegek és egyéb dolgok maradnak utánuk. Elmondása alapján, az ő idejében még nem volt ilyen a környezet, és szerinte minden a neveltetésen múlik, mivel mostani hulladékgyűjtő akciója során éppen fiatalok segítettek neki megtisztítani a Tisza-part egy részét. Véleménye szerint van megoldás a mostani problémára, mivel ő elvárná, hogy a rendőrség és a közterület felügyelők szigorúbb intézkedéseket vezessenek be azokkal szemben, akik nem óvják a környezetüket. Természetesen nem lehet egy korosztály bűneként aposztrofálni egy meglévő problémát, de Szabó azon az állásponton van, hogy az ifjú szemetelőket társadalmi munkára kellene fogni, amihez önkormányzati rendeletet hozatna.

Önkéntes munkavégzés céljából környezetvédő szervezetekhez és hulladékszállító cégekhez közvetítené ki a delikvenseket. Legutóbbi köztisztaság óvó megmozdulásuk során a SZKHT partnerséget ajánlott a számukra, és zsákokat biztosított nekik. A vízügyet szintén megkereste a Tisza szennyezettsége kapcsán, ám tőlük ez idáig nem kapott választ. Egy szegedi lakos, név szerint Kiss Tamás mintegy tíz karton ásványvízzel támogatta a környezetvédő aktivistákat, ami a nagy melegben jól jött. A főszervező két résztvevő munkásságát külön is kiemelte, ők Marsal Gábor, aki példaértékűen dolgozott, illetve Csontos Ferenc szintén nem sajnált pénzt, időt valamint energiát, ráadásul 80 kilométert utazott, hogy segíteni tudjon a szegedieknek. Következő szemétgyűjtésük augusztus utolsó hétvégéjén lesz, amire eddig 70 fő jelentkezett, sőt még Debrecenből is megkereste őket pár szülő, hogy legközelebb elküldik a gyerekeiket takarítani a Tisza-partra.

További fotók az eseményről ITT.

Előző sztori

Kiszelly: Merkel továbbra is ellenőrzött, ütemezett bevándorlást akar

Következő sztori

Brexit – Világosabb irányelveket vár a kormánytól a brit legfelsőbb bíróság elnöke