Nem veszélyes, de veszélyeztetett – Rákosi Vipera Nap a Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_009

A hagyományokhoz híven idén is szeptember első szombatján, szeptember 2-án tartják Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját az ország három helyszínén, köztük a Szegedi Vadasparkban is.

Az esemény, amelyen élő viperákat is bemutatnak, egyik legfontosabb feladata a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása és a hazai viperákról valós ismeretek nyújtása. A szombati programon, 10 óra és 14.30 között az érdeklődők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya munkatársa segítségével megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól. De, a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekről is sokat megtudhat, aki kíváncsi rá. Sőt, ami a leglátványosabb programnak ígérkezik, Szegeden megtekinthetik a viperák éves vizsgálatát, amely során a Vadaspark munkatársai kiveszik a kígyókat és megmérik őket. Ez 14 órakor történik meg, amely során a legbátrabbak egész közel férkőzhetnek a Vadaspark egyetlen mérges kígyójához.

A Magyarországon élő két faj közül a keresztes vipera a veszélyesebb, a rokona, a maximum 60 cm-esre nő rákosi vipera mérge azonban nem veszélyes, legfeljebb csak arra, akinek allergiája van rá. Ez utóbbi fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, így az élőhelyeinek eltűnése és a félelemből adódó szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a rákosi vipera is éppen olyan fontos része a hazai faunának, mint más, közismertebb és közkedveltebb állatfajok. A LIFE által támogatott rákosivipera-védelmi programnak köszönhetően ezek a kígyók megmenekültek a kipusztulástól, a mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével. A Rákosivipera-védelmi Központba idén 21 nőstény 185 élő kisviperát hozott a világra, ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során tenyésztett egyedek száma.

Szeged három éve add biztonságos és kényelmes, többek között földalatti búvóhellyel ellátott otthont a rákosi viperának. Ezeket most a vipera napon a szakemberek a közönség előtt veszik ki a Sancer-tó partján lévő bemutató helyükről, egyrészt azért, hogy bárki közelről is megismerkedhessen velük, másrészt azért, hogy a szokásos évi ellenőrzés keretében megmérjék őket. Emellett a nap folyamán a látogatók játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg hazánk egyik legveszélyeztetettebb állatával.

Előző sztori

Migráns potyautasok a kamionon

Következő sztori

Budai Gyula: Gyurcsány Ferenc felelőssége egyértelmű az Alstom-ügyben