Megtéveszthetetlen orral a csempészek ellen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hatar_rendorseg_kabitoszer04_gs

Egyre többször hallhatunk olyat, hogy kábítószerkereső-kutyák segítségével foglalnak le nagy mennyiségű drogot a határátkelőknél. S habár a kocsisorok között a tű a szénakazalban esetéhez hasonlónak tűnhet a csempészek kiszűrése, a négylábúak szinte soha nem tévednek. Ahol jeleznek, ott van valami.

A kutya az ember legjobb barátja – szól az ősi mondás. Így nem hiába, hogy a történelemben már korán bevonták az ebeket a mindennapos munkába. A rendőrség a mai napig különböző feladatokkal látja el őket: nyomkövetés, járőrszolgálat, valamint robbanóanyag és drogkeresés során is hasznos lehet az emberénél akár 100 milliószor érzékenyebb orruk.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját összesen 32 négylábú segíti. A SZEGEDma.hu Sipos Istvánnal, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség kábítószer-kereső kutyavezetőjével beszélgetett a Röszke-Autópálya határátkelőnél szerzett tapasztalatairól. A rendőr zászlós 24 éve kutat kutyákkal személy és teherautókban, valamint autóbuszokon. „Minden lehetséges módszert bevetnek a csempészek, hogy átjuttassák a drogot a határokon. A járművek kárpitjába rejtik azt, a testükre ragasztják, egy rúd szaláminak álcázzák, vagy éppen kávéval és mosóporral megpróbálják elnyomni az illatát” – avatott be a részletekbe Sipos István.

A kutyákat gyanú esetén vetik be. „Közös munka ez, egy csapatot alkotunk, egymás nélkül félkarú óriásnak számítunk. Az állati szimat és a rendőri találékonyság, gyakorlottság vezet a sikerhez ” – tette hozzá a zászlós, aki immár 5 éve Dollyval „füleli le” a rosszban sántikálókat. A tekintélyt parancsoló belga juhász már bizonyította rátermettségét, hiszen volt olyan év, amikor összesen 70 kilogrammnyi kábítószerhez mutatta meg az utat. A legutóbbi nagy fogását tavasszal produkálta, akkor mintegy 20 kilogramm marihuánára talált rá.

Sokakban felmerülhet a kérdés: milyen feltételekkel lehet egy kutyából drogkereső? A válasz talán meglepő: nem is igazán a fajtán, sokkal inkább a stabil idegrendszeren múlik az alkalmasság. Dolly gazdája elmondta, a több mint két évtized során labrador és német juhász is volt már a társa, de a belga juhász bírja legjobban a strapát. Olyan, mint egy hiperaktív gyermek, csak nagyon kis időre lehet lefárasztani.

A munkára megfelelőnek vélt fiatal kutyák egy két és fél hónapos kiképzésen vesznek részt Dunakeszin. Elsőként a legkedvesebb játékukat rejtik el, amit később egy zacskó drog mellé helyeznek el. A begyakorlás után már csak a kábítószer marad, és a játékot utólag adják neki oda. Az állatoknak egyébként a mindennapos szolgálatokon túl is helyt kell állniuk, ugyanis évente minősítő vizsgán mérik fel az állapotukat.

„A kutyák megjelenése visszatartó erővel bír, hiszen volt már arra is példa, hogy ellenőrzések után a határ mentén, szemetesekben találtunk csomagokat. A félelem nagyobb úrrá vált, mint a csempészet vágya” – mesélte még Sipos István.

A drogkereső ebek 4-5 évesen érnek karrierjük csúcsára, és általában 10 éves korukig vethetők be, mivel utána romlani kezd a teljesítményük. A számokat nézve tehát kijelenthető: Dolly vélhetően még sok-sok esetben megteszi, ami tőle telik.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Váltás több magyar nagykövetség élén

Következő sztori

Buli akár egy havi fizetésért

Legutóbbi hasonló cikkek