Közélet

Megtéveszthetetlen orral a csempészek ellen + FOTÓK

Megtéveszthetetlen orral a csempészek ellen + FOTÓK

2017. augusztus 22., kedd
Megtéveszthetetlen orral a csempészek ellen + FOTÓK
hatar_rendorseg_kabitoszer04_gs

Egyre többször hallhatunk olyat, hogy kábítószerkereső-kutyák segítségével foglalnak le nagy mennyiségű drogot a határátkelőknél. S habár a kocsisorok között a tű a szénakazalban esetéhez hasonlónak tűnhet a csempészek kiszűrése, a négylábúak szinte soha nem tévednek. Ahol jeleznek, ott van valami.

A kutya az ember legjobb barátja – szól az ősi mondás. Így nem hiába, hogy a történelemben már korán bevonták az ebeket a mindennapos munkába. A rendőrség a mai napig különböző feladatokkal látja el őket: nyomkövetés, járőrszolgálat, valamint robbanóanyag és drogkeresés során is hasznos lehet az emberénél akár 100 milliószor érzékenyebb orruk. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját összesen 32 négylábú segíti. A SZEGEDma.hu

Sipos Istvánnal

, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség kábítószer-kereső kutyavezetőjével beszélgetett a Röszke-Autópálya határátkelőnél szerzett tapasztalatairól. A rendőr zászlós 24 éve kutat kutyákkal személy és teherautókban, valamint autóbuszokon. „Minden lehetséges módszert bevetnek a csempészek, hogy átjuttassák a drogot a határokon. A járművek kárpitjába rejtik azt, a testükre ragasztják, egy rúd szaláminak álcázzák, vagy éppen kávéval és mosóporral megpróbálják elnyomni az illatát” – avatott be a részletekbe Sipos István. A kutyákat gyanú esetén vetik be. „Közös munka ez, egy csapatot alkotunk, egymás nélkül félkarú óriásnak számítunk. Az állati szimat és a rendőri találékonyság, gyakorlottság vezet a sikerhez ” – tette hozzá a zászlós, aki immár 5 éve Dollyval „füleli le” a rosszban sántikálókat. A tekintélyt parancsoló belga juhász már bizonyította rátermettségét, hiszen volt olyan év, amikor összesen 70 kilogrammnyi kábítószerhez mutatta meg az utat. A legutóbbi nagy fogását tavasszal produkálta, akkor mintegy 20 kilogramm marihuánára talált rá. Sokakban felmerülhet a kérdés: milyen feltételekkel lehet egy kutyából drogkereső? A válasz talán meglepő: nem is igazán a fajtán, sokkal inkább a stabil idegrendszeren múlik az alkalmasság. Dolly gazdája elmondta, a több mint két évtized során labrador és német juhász is volt már a társa, de a belga juhász bírja legjobban a strapát. Olyan, mint egy hiperaktív gyermek, csak nagyon kis időre lehet lefárasztani. A munkára megfelelőnek vélt fiatal kutyák egy két és fél hónapos kiképzésen vesznek részt Dunakeszin. Elsőként a legkedvesebb játékukat rejtik el, amit később egy zacskó drog mellé helyeznek el. A begyakorlás után már csak a kábítószer marad, és a játékot utólag adják neki oda. Az állatoknak egyébként a mindennapos szolgálatokon túl is helyt kell állniuk, ugyanis évente minősítő vizsgán mérik fel az állapotukat. „A kutyák megjelenése visszatartó erővel bír, hiszen volt már arra is példa, hogy ellenőrzések után a határ mentén, szemetesekben találtunk csomagokat. A félelem nagyobb úrrá vált, mint a csempészet vágya” – mesélte még Sipos István. A drogkereső ebek 4-5 évesen érnek karrierjük csúcsára, és általában 10 éves korukig vethetők be, mivel utána romlani kezd a teljesítményük. A számokat nézve tehát kijelenthető: Dolly vélhetően még sok-sok esetben megteszi, ami tőle telik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.