Írjon nekünk

Közélet

Még mindig „szagos” a szegedi víz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ivovizminoseg-javito_projekt001kf

Az utóbbi időszakban újszegedi olvasóinktól érkezett több panasz a szegedi ivóvíz minőségével kapcsolatban. A szaga mellett a színét is furcsának találják, nem merik meginni. A vízmű szerint átmeneti problémáról van szó, de intenzív folyatás után fogyasztásra alkalmas a csapvíz jelenleg is.

„Egy hétig csak ásványvizet ittam, annyira büdös volt a víz.” „Sárga a víz és büdös is, rosszabb, mint korábban.” Újszeged szinte minden pontjáról – a lakóteleptől a kertvárosias részekig – jelezték a SZEGEDma hírportálnak, hogy elégedetlenek a vízminőséggel. Egyrészt a szagára panaszkodnak, másrészt a sárgás színére, zavarosságára. Nem először merül fel mindez, korábban Algyőről, Tarján, Alsóváros és Felsőváros városrészekből is hasonlóról számoltak be olvasóink. A probléma sajátossága, hogy pont egy olyan több milliárd forintos beruházás után alakult ki, amely a csapvíz minőségének jobbá tételét célozza meg, csökkentve annak arzén és ammónium tartalmát.

Május végén fejeződött be a helyi ivóvízminőség-javító projekt, amelynek eredményeképpen a szigorúbb EU-s követelményeknek is megfelelhet a szegedi és az algyői ivóvíz. A célra 3,3 milliárd forintot nyert el a társulás az Új Széchenyi Terv keretében az uniótól és a kormánytól. Ennek köszönhetően öt szegedi és az algyői vízmű telepen megújult az ivóvíztisztítási technológia. 4,7 km új ivóvízvezetéket építettek, 11,4 km ivóvízhálózatot felújítottak, a teljes – 684,5 kilométeres hálózatot – mechanikus úton kitisztították, valamint részben korszerűsítettek, részben létrehoztak huszonöt víztároló medencét.

„A Szegedi Vízmű fokozatosan áll át az új rendszerre. Az átállási folyamat mindaddig folytatódik, amíg a rendszer el nem éri a teljes üzemeltetési egyensúlyt” – nyilatkozta az 51 százalékban önkormányzati tulajdonú Szegedi Vízmű Zrt, miután továbbítottuk olvasóink panaszait. Hozzátették az átmeneti időszak alatt gyakrabban fordulhatnak elő az említett vízminőségbeli változások, „melyek egészségre ártalmatlan elszíneződésben, üledékesedésben, illetve szaghatásban jelentkezhetnek”. Állítják, a sárgás elszíneződést egészségre ártalmatlan vassók, illetve vasoxid, a szaghatást pedig a néhol jelentős mélységből felszínre hozott víz természetes termálvíz szaga adja. A víz intenzív folyatás után fogyasztásra alkalmas. A cég kéri a lakosságot, hogy ha hasonló vízminőségbeli változásokat észlelnek, akkor jelezzék azt az éjjel-nappal hívható telefonszámaikon: 62/55 88 55, 62/420 155, 06/80 82 88 82.

Gazdaság

Jövőre elkezdődhet a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója kormányzati támogatással

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bölcsődéket is tervez felújítani az önkormányzat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Átlagosan harminc százalékkal nő a bölcsődei szakdolgozók bére 2021-re

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az emelés két lépésben történik.

Tovább olvasom

Közélet

Szegedről érkezett Cardiffba Gareth Bale és Ryan Giggs tolmácsa

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeghalmi Zsolt évek óta járja a világot, hol dolgozni, hol tanítani, hol pedig a szerelem miatt megy külföldre. A 32 éves szegedi fiatalember az utóbbi hetekben legtöbbször dolgozni repült valahova, ráadásul a munkájának köszönhetően a sport nagyágyúinak szavait tolmácsolhatta magyarra.

Tovább olvasom

Aktuál