Írjon nekünk

Közélet

Még mindig „szagos” a szegedi víz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ivovizminoseg-javito_projekt001kf

Az utóbbi időszakban újszegedi olvasóinktól érkezett több panasz a szegedi ivóvíz minőségével kapcsolatban. A szaga mellett a színét is furcsának találják, nem merik meginni. A vízmű szerint átmeneti problémáról van szó, de intenzív folyatás után fogyasztásra alkalmas a csapvíz jelenleg is.

„Egy hétig csak ásványvizet ittam, annyira büdös volt a víz.” „Sárga a víz és büdös is, rosszabb, mint korábban.” Újszeged szinte minden pontjáról – a lakóteleptől a kertvárosias részekig – jelezték a SZEGEDma hírportálnak, hogy elégedetlenek a vízminőséggel. Egyrészt a szagára panaszkodnak, másrészt a sárgás színére, zavarosságára. Nem először merül fel mindez, korábban Algyőről, Tarján, Alsóváros és Felsőváros városrészekből is hasonlóról számoltak be olvasóink. A probléma sajátossága, hogy pont egy olyan több milliárd forintos beruházás után alakult ki, amely a csapvíz minőségének jobbá tételét célozza meg, csökkentve annak arzén és ammónium tartalmát.

Május végén fejeződött be a helyi ivóvízminőség-javító projekt, amelynek eredményeképpen a szigorúbb EU-s követelményeknek is megfelelhet a szegedi és az algyői ivóvíz. A célra 3,3 milliárd forintot nyert el a társulás az Új Széchenyi Terv keretében az uniótól és a kormánytól. Ennek köszönhetően öt szegedi és az algyői vízmű telepen megújult az ivóvíztisztítási technológia. 4,7 km új ivóvízvezetéket építettek, 11,4 km ivóvízhálózatot felújítottak, a teljes – 684,5 kilométeres hálózatot – mechanikus úton kitisztították, valamint részben korszerűsítettek, részben létrehoztak huszonöt víztároló medencét.

„A Szegedi Vízmű fokozatosan áll át az új rendszerre. Az átállási folyamat mindaddig folytatódik, amíg a rendszer el nem éri a teljes üzemeltetési egyensúlyt” – nyilatkozta az 51 százalékban önkormányzati tulajdonú Szegedi Vízmű Zrt, miután továbbítottuk olvasóink panaszait. Hozzátették az átmeneti időszak alatt gyakrabban fordulhatnak elő az említett vízminőségbeli változások, „melyek egészségre ártalmatlan elszíneződésben, üledékesedésben, illetve szaghatásban jelentkezhetnek”. Állítják, a sárgás elszíneződést egészségre ártalmatlan vassók, illetve vasoxid, a szaghatást pedig a néhol jelentős mélységből felszínre hozott víz természetes termálvíz szaga adja. A víz intenzív folyatás után fogyasztásra alkalmas. A cég kéri a lakosságot, hogy ha hasonló vízminőségbeli változásokat észlelnek, akkor jelezzék azt az éjjel-nappal hívható telefonszámaikon: 62/55 88 55, 62/420 155, 06/80 82 88 82.

11. Szent Gellért fesztivál

Kommentek

Közélet

Menesztették a megyei rendőrfőkapitányt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Október 1-től nem Piros Attila irányítja tovább a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, mert Pintér Sándor belügyminiszter rendelkezési állományba helyezte. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Múltidéző 8. rész: Az elátkozott Boszorkánysziget

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Egy újabb sötét fejezet Szeged történelméből, amiért egészen 1728-ig kellett visszautaznunk az időben.

Tovább olvasom

Közélet

Így néz majd ki és ezért lesz jó a Szeged-vásárhelyi Tram-train

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vonat és a villamos szerelemgyereke a Tram-train. Kiderült az is, mennyien tudnak majd egyszerre leülni a vonaton. 

Tovább olvasom

Aktuál