Sport

Kosárlabda: értékes tapasztalatokat szerezhetnek a Szedeákosok Tajvanon

Kosárlabda: értékes tapasztalatokat szerezhetnek a Szedeákosok Tajvanon

2017. augusztus 14., hétfő
Kosárlabda: értékes tapasztalatokat szerezhetnek a Szedeákosok Tajvanon
szedeak-pecs031kf

Az augusztus 19-étől Tajvan fővárosában, Taipeiben rendezik az idei Universiadét: a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak több szegedi tagja is lesz a tornán.

A magyar csapat végleges keretébe is bekerült a Naturtex-SZTE-Szedeák három játékosa:

Vágvölgyi Ákos

és

Wirth Ádám

mellet a csapathoz a nyáron a MAFC-tól érkező

Kovács Ádám

is az utazó csapat tagja, valamint

Berényi Sándor

szövetségi edző munkáját a Szedeák trénere,

Simándi Árpád

segíti a felkészülés a torna folyamán. Az egyetemisták július utolsó hetétől készülnek együtt Debrecenben, így egy közel háromhetes munkát végezhetnek el az Universiade előtt. "Ez mindannyiunknak egy hatalmas megtiszteltetés, hiszen az Universiade az olimpia után a második legnagyobb multisportos rendezvény. Hat év nem volt kint a tornán a férfi kosárlabda-csapat. Ami a felkészülést illeti, személy szerint nekem is hasznos, hogy több szerephez juthatok, mint a felnőttek között, ez sokat segít" - fogalmazott portálunknak Vágvölgyi Ákos, a Naturtex-SZTE-Szedeák játékosa. A magyar csapat egy csoportban szerepel Szerbia, Dél-Korea, Mexikó, Lettország válogatottjával és a taipei egyetem csapatával - a csoportkörből az első két helyezett jut tovább a kieséses szakaszba. Vágvölgyi Ákos elmondta, előzetesen nehéz megtippelni az esélyeket. "Azt tudjuk, hogy a szerbek nagyon jók, ellenük nagy bravúr lenne a győzelem. A csoportból való továbbjutás szép dolog lenne, de nem könnyű megtippelni az erőviszonyokat. Kovács Ádival hamarabb megtalálhatjuk a közös hangot, Simándi Árpival egy négyes fogatot alkotva utazunk, ez is könnyebbség" - fejtette ki a szegediek hátvédje. A korábbi U20-as válogatott kosaras hosszú ideig sérüléssel bajlódott, azonban érdeklődésünkre elmondta: talán most érzi a legjobban magát fizikálisan a sérülése óta. "Minden nappal, hónappal egyre jobb, várom már a közös munkát

Andjelko Mandic

-csal is. Önbizalmat gyűjthetek az Universiadén, ahol ha jól megy, akkor teljesen fitten indíthatom a szezont" - nyilatkozta Vágvölgyi Ákos. A csapat a hétvégét követően hétfőn Sopronba, majd a bécsi repülőtérre utazik, ahonnan elindul a maratoni útra: 13-14 órás repülőút után egy bangkoki pihenőt követően repülnek tovább az Universiade helyszínre, ahol két edzőmeccset követően augusztus 20-án, helyi idő szerint 20 órától a szerbekkel játssza első mérkőzését.

Egy év alatt nagyot fordult vele a világ

szedeak-pecs027kf

"Meglepetésként ért a behívó, de nagy megtiszteltetésnek tartom, és mindent megtettem, hogy az utazó keret tagja lehessek. Ez sikerült is, izgatottan várom már a tornát" - mondta a SZEGEDma.hu-nak Wirth Ádám, a Szedeák saját nevelésű játékosa. A Tisza-partiaknál főképp védekezésben jeleskedő kosaras játéka fontos lehet az egyetemi válogatott számára is: ahogyan azonban a 24 éves játékos elmondta, itt az ellenfél palánkja alatt is számítanak rá. "Az elmúlt szezonom jól sikerült, sokat játszottam, fontos feladataim voltak, ezzel felhívtam magamra a figyelmet, és ezért is lehetek itt. Egy kicsit furcsa, de már hozzászoktam, hogy itt támadásban is fontos feladataim vannak, ebből a szempontból is nagyon jó, hogy itt lehetek. Ha tavaly ilyenkor valaki azt mondja, hogy utazom az Universiadéra, azt nem hittem volna el, de örülök, hogy így alakult" - utalt Wirth Ádám arra, hogy egy évvel ez előtt még az NB I/B csoportos Vásárhelyi Kosársuliban játszott, 2017 augusztusában azonban magyar válogatottként utazhat Tajvanba. Megjegyezte, semmilyen nyomás nincs rajtuk, már csak azért is, mert nehezen behatárolható, hogy milyen erőt képviselnek az ellenfelek. "A hazánkat képviselhetjük, a legfontosabb az, hogy minél jobb eredményt érjünk el, de az is fontos, hogy amikor visszatérünk Szegedre, akkor a szerzett tapasztalatokat kamatoztatni tudjuk majd. Már csak azért is ott leszünk a torna többi kosármeccsén, mert itt megfordulnak nagyon jó játékosok: későbbi NBA-bajnokok, Euro liga-győztesek is pályára léptek az Universiadén. Nagy élmény lesz őket figyelni, vagy ellenük játszani, ezeket kell majd kamatoztatnunk" - zárta Wirth Ádám.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.