Sport

Kosárlabda: bombaerős bajnokságban a Kosársuli

Kosárlabda: bombaerős bajnokságban a Kosársuli

2017. augusztus 30., szerda
Kosárlabda: bombaerős bajnokságban a Kosársuli

Az idei átalakítás miatt bombaerős bajnokságba csöppent az NBI B csoportban tavaly 8. helyet elérő Vásárhelyi Kosársuli. A 2017-18-as bajnokságban ugyanis a legjobb 14 együttesnek kialakított elit másodosztályban pattogtatnak majd a vásárhelyi kosarasok. A roppant erős ellenfelek mellett a helyzetüket az is nehezíti, hogy riválisaiknál sokkal kisebb költségvetésből gazdálkodhat a gárda. A felkészülés állásáról és az idei célokról dr. Elek Andrást, az egyesület elnökét kérdeztük.

- Mikor kezdte meg a felkészülést a csapat az idényre?

- Augusztus 7. óta készülünk

Utasi Gábor

vezérletével. A srácok napi két edzésen vesznek részt. Az esti megszokott teremben töltött idő délelőtt kondi és/vagy dobóedzéssel egészül ki. Ami nagyon jó hír, hogy kiváló az edzéslétszám, esténként 16-21 játékos küzd a csapatba kerülésért. Ez mindenképpen fontos az eredményes szakmai munkához.

- Mennyire alakult át a keret? Kik távoztak, kik érkeztek?

- Meglepetésemre szinte a tavalyi gárda magja teljesen együtt maradt. A még május elején távozó Genalon kívül mindenki itt van, és játékra jelentkezett. A felkészülés kezdetén két kulcspozícióban, centerben és a kötelező u20-as játékos nem volt játékosunk, ezért ide próbáltunk erősíteni – sajnos mérsékelt sikerrel. Magunk sem gondoltuk volna, de igen közelről érkezett erősítés: az NBII-es Szentesről jött egy 28 éves szerb center, Nemanja Gajics. Ő 206 cm magas és 105 kg, ügyes, jókezű, és igen fegyelmezett, jó szándékú kosaras. Majd kiderül, mire képes az NB I/B-s kiemelt bajnokságban – reméljük jó lesz. Mellette egy 1999-esszületésű félegyházi ifjú, Bálint Erik jött hozzánk a Rátgéber Akadémiáról. Reméljük vele a következő három évre megoldódnak az u20-as gondjaink. Most ugyan 1997 a korhatár, de magas, erős és ügyes játékos: 197 cm és kb. 85 kg, ráadásul rendkívül motivált is. A Németh László Gimnáziumba iratkozott be – így Utasi Gabor vezetőedző rajta tarthatja a szemét egész nap. Továbbá a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán folytatja tanulmányait az 1994-es születésű Szarka Dávid aki a tavalyi bajnok DEAC-ból érkezett. Ő egy jó kezű bedobó. Nem lesz könnyű dolga a csapatba kerüléssel, hiszen a posztján vagy hat régi játékosunk van... Az elmúlt hetek munkája alapján úgy tűnik (tavaly nem túl ambiciózus) ifjaink csatasorba álltak a kötelezően játszatandó U20-as helyért. Kun Gergő (1998), Domján Ferenc (1998) és Horvát Martin (1997) mind rendkívül elszántan dolgoznak a kiadó helyért.

- Hol tart most a munka?

- Továbbra is kőkemény fizikai munka folyik, de egyre több taktikai elemet is finomít folyamatosan Gábor. Egyelőre a dobások gyakorlása háttérbe szorul.

- Volt-e már felkészülési meccse a csapatnak?

- Pénteken az NB I/B-s csoporttársunk, a Nagykőrös otthonába látogattunk – ahol sajnos vereséget szenvedtünk. Szombaton viszont a cseh Kromeriz fiataljait nagyon magabiztos, jó játékkal simán legyőztük. Az első meccs siralmas volt, Szabó Petin kívül csak Molnár Bence állt helyt. A többiek teljesítményére talán a szánalmas vergődés a jó kifejezés. A második mérkőzésen Szabó és Molnár egészen kiválóan és eredményesen játszott, de meg voltam elégedve Vas Péter, Pavlovics Vuk, Varga Zalán és Gajics játékával is.

- Erre a szezonra átalakult a bajnokság. Mik a legfontosabb változások a lebonyolításban?

- Egy bitang erős, elit másodosztályt hozott létre az MKOSZ a tavalyi bajnokság legjobb 14 csapatából (mi köztudott, a 8. helyen végeztünk). A másik 14 csapat eggyel lejjebb játszik. Az is NB I/B ugyan, de erőssége össze sem hasonlítható a mienkkel. Lesz ugyan most is rájátszás, de mivel területi elvek nélkül lett a két csoport kialakítva – playoff lesz az “A” csoportba jutásért (1-8. helyezettek közt). A hátrébb végzők (a 9-14. helyezettek) rájátszásbeli meccseit a két kieső hely elkerüléséért rendezik meg. Fontos, hogy továbbra is kötelező lesz végig a pályán tartani egy u20-as fiatalt, csakhogy “ugratott” az MKOSZ, 1996 helyett 1997.01.01. a korhatár. Ez sajnos nekünk nem túl kedvező – és akkor még finoman fogalmaztam…

- Mit várhatunk idén a gárdától az átalakult bajnokságban?

- Iszonyatosan nehéz dolgunk lesz! Minden csapat erősített rajtunk kívül és anyagilag is mindent odatesznek... Ebből a mezőnyből nagykőrösi sportbarátainkkal együtt erősen kilógunk, mármint ami az anyagiakat illeti. A mezőny eleje 6-8-szoros, a közepe 3-4-szeres, a vége pedig minimum 2-szer annyi pénzből gazdálkodik, mint mi. Ez nyilván sok mindent meghatároz – tehát vérmes reményeink nem lehetnek. Jó szakmai munkánkkal, maximális küzdeni tudásunkkal és nézőink segítségével azért reménykedjünk, hogy jó pár hazai győzelmet összekaparunk. Amennyiben vidéken is tudnánk néha nyerni, akár a 9-10. helyen is végezhetünk. Egy viszont biztos, önkormányzati támogatás nélkül “borotvaélen táncolunk” – a puszta létünkért is keményen küzdenünk kell

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.