Közélet

Konferencia Szegeden: javítani kell a lakosság egészségi állapotán

Konferencia Szegeden: javítani kell a lakosság egészségi állapotán

2017. augusztus 30., szerda
Konferencia Szegeden: javítani kell a lakosság egészségi állapotán

Javítani kell a lakosság egészségi állapotán, ezzel csökkenthető az ellátórendszer szolgáltatásai iránti igény - jelentette ki az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerdán Szegeden.

Szentes Tamás

a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének konferenciáján elmondta, a fejlett ipari országok egészségügyi rendszerei kritikus helyzetbe kerültek, az elöregedő társadalom, a krónikus betegségek gyakoribbá válása miatt nő a szolgáltatási szükséglet. A technológia fejlődése következtében pedig bővül a szolgáltatások köre, az egészségügyi piac rohamosan növekszik. A szakember hangsúlyozta, beavatkozni a szükséglet oldaláról lehet. Megelőzéssel, szűréssel, korai felismeréssel, gondozási szolgáltatásokkal csökkenthető a megbetegedések aránya, és így az egészségügyi szolgáltatások iránti igény. Szentes Tamás rámutatott, javítani kell a lakosság egészségügyi állapotát, elsősorban azokat a kockázati tényezőket kell visszaszorítani, amelyek betegségeket idéznek elő. A prevenció célja tudatosítani, hogy az egészség érték, melyet érdemes megvédeni, és ehhez kell szolgáltatásokat rendelni - tette hozzá.

Ádány Róza

egyetemi tanár, az egyesület elnöke kifejtette, csak az egészséges lakosság lehet versenyképes. A növekvő gazdasághoz testükben, lelkükben egészséges, dolgozni akaró és tudó emberekre van szükség. Annak a valószínűsége, hogy egy magyar nő vagy férfi 65. életévének betöltése előtt szív- és érrendszeri, daganatos vagy emésztőrendszeri betegség miatt meghal, lényegesen magasabb, mint az unió régi tagországában élőknél - mondta Ádány Róza. A professzor kiemelten fontosnak tartja, hogy a kormányzat idén uniós támogatással két, a népegészségügyi szolgáltatások színvonalát javító programot indított, és ennek része a daganatos megbetegedések szűrésnek hatékonyabbá tétele is. A szakember szerint elhatározás, politikai támogatottság és pénz kérdése, hogy jelentősen javuljanak a nem fertőző betegségek okozta halálozás mutatói. Példaként a fertőző betegségek okozta halálozás magyarországi adatait említette, amelyek - a korábbi erőfeszítéseknek köszönhetően - kedvezőbbek, mint az uniós átlag.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.