Kézilabda: dobogóra állhattak a szegediek a női U17-es válogatottal

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győrben arany-, míg a Szlovákiában megrendezett korosztályos Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a női U17-es válogatott, amelyben két szegedi születésű és nevelésű játékos kapott helyet.

A hazai rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) aratott sikert követően nem sok ideje volt a pihenésre a magyar női U17-es válogatottnak, hiszen rögtön ezt követően következett az újabb világverseny: augusztus 10. és 20. között a szlovákiai Mihalovcéban rendezték meg a korosztályos Európa-bajnokságot. Bohus Bea szövetségi edző csapata remek rajtot vett, hiszen a csoportban Montenegrót hét góllal (30-23), a horvátok szoros csatában (22-21), a dánokat pedig néggyel (31-27) verte meg, így elsőként lépett tovább a középszakaszba. A torna második szakaszát egy németek elleni 25-25-ös döntetlennel nyitotta a magyar csapat, majd az oroszok sem jelentettek akadályt, így következhetett a norvégok elleni elődöntő, ahol a torna első veresége egyben azt jelentette, hogy a lányok a bronzéremért játszhatnak. Az utolsó meccs azonban remekül sikerült, a mieink 14 góllal, roppant magabiztosan győzték le a francia válogatottat, így Győr után Szlovákiában is dobogóra állhatott. A magyar csapatban két, szegedi születésű, egyaránt a Nemzeti Kézilabda Akadémiában játszó lány kapott helyet: Kovács Noémi és Simon Armilla is bronzérmet vehetett át északi szomszédunknál.

“Az EYOF-győztes csapatban nem szerepeltem, ez idáig a korosztályos válogatott bő keretének voltam tagja. Éppen ezért hatalmas öröm ért, amikor Bohus Bea, aki klubedzőm is egyben, az indulás előtt három nappal közölte velem, hogy utazom a szlovákiai Európa-bajnokságra. Természetesen nagyon nagy drukk volt bennem, hiszen kimaradt a válogatott négy-öthetes felkészüléséből a nyári szünetben, a társaim az EYOF után egy hét pihenőt kaptak, hogy regenerálódhassanak az Eb-re. Ki nem mondott célunk természetesen az aranyérem megszerzése volt, de tudtuk, hogy ez nehéz lesz, hiszen itt már nem nyolc, hanem tizenhat csapat szerepel, és a hazai pálya előnyeit sem élvezhetjük” – tekintett vissza a bronzéremmel végződött tornára Kovács Noémi, a NEKA válogatott, szegedi játékosa. Hozzátette, egészen az elődöntőig magabiztosan meneteltek, azonban a norvégok elleni elődöntőben semmi sem úgy alakult, ahogy tervezték. “Nem állt össze a védekezésünk, és támadásban is kimaradtak a lehetőségeink. Ez a vereség nagyon fájó volt a csapat számára, mert több felkészülési mérkőzésen is viszonylag simán legyőztük őket. A franciák elleni bronzmérkőzésre nekünk sikerült jobban ráhangolódnunk. Egy felszabadult, magabiztos játékkal nagyarányú győzelmet arattunk, a meccs után már a bronznak is nagyon örültünk” – fejtette ki a jobbszélső.

Kovács Noémi erősnek tartja generációját, akikkel a későbbiekben még szép eredményeket érhetnek el, számára egy álom vált valóra az Európa-bajnoki szerepléssel. “Különösen ebben a csapatban, fantasztikus játékosok között és edzői stáb mellett volt ez álom. Elsődleges célom, hogy a NEKA-ban tovább fejlődhessek, a távolabbi tervem pedig, hogy a középiskola elvégzése után egy jó NB I-es felnőtt csapatban folytathassam a pályafutásom, és továbbra is szeretnék a korosztályos válogatott tagja lenni” – mondta el céljai kapcsán Kovács Noémi.

Simon Armilla nyakába két érem is került, hiszen ott volt a Győrben tornagyőztes EYOF-csapatban is, majd tagja volt az Európa-bajnokságon bronzot szerzett válogatottnak is. “A nyáron két fontos világversenyen is szerepeltünk, ami igen ritka. Nagyon örültünk az EYOF-sikernek, de tudtuk, hogy vár ránk még egy Eb. Bea erre is figyelmeztetett bennünket, hogy van még egy nagyon nehéz feladatunk és próbáljuk meg kihozni belőle a lehető legtöbbet. Az Európa-bajnokság hihetetlen élmény volt, remélem, sokszor lesz még részem ilyen eseményben” – fogalmazott a NEKA-ban játszó beálló. Hozzátette, természetesen volt egy kisebb ünneplés a megszerzett érem után, hiszen ezzel megkoronázták az összes eddigi munkájukat. “Úgy gondolom, minden csapat aranyérmet szeretett volna – köztük mi is – nekünk a harmadik helyet sikerült megszereznünk, amivel teljesen elégedettek lehetünk. Címeres mezben játszani minden korosztályban óriási dolognak számít, nagyon örülök ennek a lehetőségnek” – nyilatkozta Simon Armilla, aki a jövőben a korosztályos válogatottal való minél jobb eredmény mellett felnőttként élvonalbeli, válogatott játékossá válna.

Előző sztori

Kézilabda: új szakember vezetésével készül az Algyő

Következő sztori

Jaksa Petra a legerősebb tűzoltók között bizonyított