Hírzóna

Kertemben bomba van – aknagránát miatt aggódnak Dorozsmán

Kertemben bomba van – aknagránát miatt aggódnak Dorozsmán

2017. augusztus 31., csütörtök
Kertemben bomba van – aknagránát miatt aggódnak Dorozsmán

Aknagránátot találtak felújítás közben, a kertes ház tulajdonosa és a szomszédok is aggódnak. A besorolási kategória alapján akár 30 napba is eltelhet, mire elviszik, vagy hatástalanítják. Egyetlen honvédségi alakulat foglalkozik ezekkel a feladatokkal, évi 2500 ügyük van, de igyekeznek minél hamarabb egy-egy helyszínre eljutni.

„60 centiméter mélységben, a földben találta a markológépes, amikor rájött, hogy mi ez, nagyon megijedt” –

Seffer Csaba

éppen házát és kertjét újítja fel, az előbbi egy ostrom utáni állapotra, az utóbbi egy csatatérre emlékeztet. Az épület az egyik kiskundorozsmai utca szélén található, utána már csak a szántóföld következik. Október elsején kellene legkésőbb beköltöznie családjával. Erre azonban nem biztos, hogy lesz lehetősége, ugyanis a II. világháborúban minden bizonnyal tényleg harcok zajlottak itt, ezeknek a küzdelmeknek maradványa lehet az a (valószínűsíthetően) szovjet 82 milliméteres aknagránát is, amelyet a munkások találtak. Seffer azonnal hívta a rendőrséget, a járőrök - a felettesükkel történő egyeztetés után - a B kategóriába sorolták a robbanótestet. Mindez azt jelenti, hogy nem soron kívül, hanem 30 napos határidőn belül kell intézkednie az illetékes szervnek. A vonatkozó jogszabály szerint

az egész ország területén

kizárólag az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred tűzszerészei végezhetik csak a katonai célra rendszeresített, robbanóanyagot tartalmazó elhagyott hadianyag, eszköz és szerkezet hatástalanítását, elszállítását és megsemmisítését. Szintén csak ők nyúlhatnak hozzá a robbanótesthez, másoknak elmozdítani sem szabad. Az ingatlan tulajdonosára bízták a robbanótest megjelölését és körbekerítését, amit ő azonnal meg is tett. „S mi lesz, ha felrobban addig, esetleg más is van a föld alatt?” – kérdezte Seffer Csaba. A tűzszerészek 24 órás ügyeletet látnak el, azonban évi 2500 ügyük van. Budapesti központjukból igyekeznek minél hamarabb – általában nem kihasználva a teljes harminc napos határidőt – az adott helyszínre eljutni. Habár ő és szomszédjai is jelezték aggodalmaikat a rendőrségnél, egyelőre nem tudja, hogy pontosan, mikor válhat biztonságossá kertje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.