Közélet

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha bekerül az országba

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha bekerül az országba

2017. augusztus 4., péntek
Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha bekerül az országba

Jelentős károkat okozhat az afrikai sertéspestis, ha a régió már fertőzött államaiból bekerül Magyarországra; az ország még mentes ettől a betegségtől - hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Bognár Lajos

országos főállatorvos emlékeztetett: két nappal ezelőtt Romániából jelentettek sertéspestis megbetegedést két háztáji gazdaságból. Ezek a megbetegedések a magyar határhoz nagyon közel Szatmárnémetiben fordultak elő. Ezért az a legfontosabb - mondta a főállatorvos -, hogy a járványvédelmi szabályokat minden gazdálkodó tartsa be. Ne etessen például a sertésekkel élelmiszer-hulladékot. Vaddisznókkal a házi sertések ne kerüljenek közvetlenül kapcsolatba. Emellett idegeneket ne engedjenek a sertéseik közelébe, a higiéniai szabályokat tartsák be. Élelmiszert pedig a fertőzött területekről még kézipoggyászban sem szabad behozni. A veszélyeztetett magyar térségek vadásztársaságai pedig kötelesek vaddisznó-hullákat keresni és a vaddisznó-állományok változásait jelenteni a hatóságoknak. Az érintett határszakaszon az ellenőrzéseket pedig szigorították az állategészségügyi hatóságok. Az afrikai sertéspestisben megbetegedett állatok 90 százaléka elhullik, ezért nagyon veszélyes, ha egy-egy állományban megjelenik a betegség, mivel sem megelőzésre, sem utólagos gyógykezelésre nincs lehetőség. Mindennek pedig az lehet a következménye, hogy harmadik országok a sertéshús és húskészítményekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat léptetnek életbe - mondta Bognár Lajos. A főállatorvos azt is jelezte, hogy a mostani nagy hőség a kedvtelésből tartott állatokat és a haszonállatokat is megviseli, ezért rájuk is fokozottan kell figyelni. Például lehetőség szerint hűteni kell a levegőt körülöttük, és ivóvizet is folyamatosan biztosítani kell számukra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.