A zsinagóga átadásával indul az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly– és könnyűzenei koncertekkel, képzőművészeti kiállítással és egyéb rendezvényekkel csalogat szeptembertől a XIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amely a hagyományoknak megfelelően vacsoraesttel zárul. A programsorozat megnyitóján átadják az újonnan rekonstruált zsinagóga épületét is.

„A fesztivál keretén belül első ízben összekapcsoltuk a nyitórendezvényt egy olyan fényponttal, amire az elmúlt évtizedekben, sőt az elmúlt évszázadban nem volt példa. A 114 éves szegedi új zsinagóga tavaly megkezdett felújítási programja a végéhez ért, így szeptember 3-án ünnepélyes keretek között adhatjuk át a külsőleg megújult művészeti emléket” – mondta el a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke. Az átadón köszöntőt mond Heisler András, a Mazsihisz elnöke, a ceremónia vendége lesz az izraeli nagykövet és az amerikai ügyvivő, a felújítást támogató kormány részéről is képviseltetik magukat az eseményen, valamint ott lesz Botka László polgármester is. A Löw Immánuel rabbi iránymutatása alapján Baumhorn Lipót tervezte épület Magyarország második legnagyobb zsinagógája, a város egyik legfontosabb műemléke és egyben legjobb akusztikájú koncertterme is, ezért kitűnő helyszíne a komoly- és könnyűzenei koncerteknek.

A fesztivál programjait ismertetve az elnök elsőként Sonkodi Rita „Kupolák” című kiállításra tért ki, amely az esemény első napján várja az érdeklődőket. A megnyitót követően Illényi Katica, Illényi Csaba és Sárik Péter koncertezik a zsinagógában. ígéretes komolyzenei program a Trio Artus hangversenye, melyre a belépés ingyenes. A könnyűzenei dallamokra vágyókat pedig Koncz Zsuzsa és Kern András koncertje csábítja a fesztiválra. A hagyományokhoz híven ismét hallható lesz a Szegedi Szimfonikus Zenekar, ezúttal Beethoven estet tartanak. A város vonzáskörébe tartozó Szeged Classic Trió Klebniczki György vezetésével lép fel, míg Csanádi László orgonaművész hangversenye október 26-án este lesz. A kiállítások közül Lednitzky András kiemelte a Patai József fotóművész képeiből Múlt és jövő címmel rendezett tárlatot, valamint Macskássy Izolda festőművész alkotásainak bemutatását. Az eseményhez két tudományos konferencia is kapcsolódik: a Csend, beszéd, emlékezet, üzenet címmel a holokauszttal foglalkozó tanácskozás, valamint az Emancipáció: integráció vagy asszimiláció című rendezvény.

A XIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál a részletes programkínálata ITT található.

Előző sztori

Évindító szakmai nap Orosházán

Következő sztori

Szijjártó: fontos szövetségesünk Dánia