Bulvár

Hazahozták Bulgáriából Vanesszát - Már a szegedi orvosok kezelik a fiatal nőt + FOTÓK

Hazahozták Bulgáriából Vanesszát - Már a szegedi orvosok kezelik a fiatal nőt + FOTÓK

2017. augusztus 10., csütörtök
Hazahozták Bulgáriából Vanesszát - Már a szegedi orvosok kezelik a fiatal nőt + FOTÓK
vanesszat_atszallitottak007kf

Repülőgéppel hozták Bulgáriából Szegedre Burkus Vanesszát csütörtökön kora délután, az autóbalesetben megsérült fiatal nőt az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében ápolják. Jelenleg altatják, ha stabil marad az állapota, akkor először koponya- és nyaki CT-vizsgálaton esik át, utána döntenek arról az orvosok, hogy felébresztik-e.

Délután egy körül szállt le a szegedi repülőtéren az a kisrepülőgép, amelyikkel a három hete autóbalesetben súlyosan megsérült 19 esztendős

Burkus Vanesszát

hozták haza. A betegátvétel után első körben lélegeztetőre és betegőrző monitorokra csatlakoztatták, amivel az életfontosságú szerveinek működését tudják nyomon követni – tudtuk meg

Molnár Zsolttól

, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet tanszékvezetőjétől. A beteg a légi transzportot épségben átvészelte, így a professzor szerint hamarosan az első vizsgálatokon is áteshet, sérülései miatt koponya- és nyaki CT-t végeznek rajta a laborvizsgálatok mellett. A fiatal nőnek az autóbaleset következtében két nyaki csigolyája eltört és agyi ödéma keletkezett nála. A bolgár orvosok épp ezért tartották altatásban, mint ahogy magyar kollégáik is. „Nem tartom kizártnak, hogy egy mágneses rezonanciavizsgálatra is szükség lesz nyaki gerincsérüléseit tisztázandó. Csak ezután döntik el a sebészkollégák, hogy meg kell-e műteni” – részletezte. Azt is csak a képalkotókkal végzett vizsgálatok után döntik el, hogy mikor és hogyan kezdik meg az ébresztését, de szeretnék a lehető leghamarabb. Molnár Zsolt elmondta, három írásos dokumentumot kaptak Vanessza állapotáról, ám mind bolgár nyelven íródott, eddig az egyiket fordították le magyarra. Abban az szerepelt, hogy csak koponya és nyaki sérülése van, más szerve, vagy a csontjai nem sérültek, és a végtagjait is tudja mozgatni. Hozzátette, már a bolgár kórházba szállításakor kómában volt, ami nem jó jel, ám a professzor hozzátette, hogy fiatal szervezetről van szó, és az is tudható a rendelkezésre álló leletek szerint, hogy nagy vérzés nem volt az agyban, s ez is biztató. „Úgy gondoljuk, a helyzet súlyos, de nem reménytelen. Tesszük a dolgunkat, de akár hetekbe is telik, mire arról tudunk nyilatkozni, hogy van-e agykárosodása, s ha igen, milyen mértékű” – összegzett. Újságírói kérdésre a tanszékvezető elmondta, a kezelésnél természetesen fontos az időfaktor, ám közvetlenül sérülés után, ám Vanessza balesete három héttel ezelőtt történt. Az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet tanszékvezetője leszögezte, Burkus Vanessza és a többi betegük egyaránt mindent megkap Szegeden, amit a világ bármely pontján megkapnának, vagyis a személyi és tárgyi feltételek kiválóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.