/

Harmadik alkalommal fogtak össze a retro-zenészek: itt a Hungarian Synthwave Allstars ‘Summer Edition’

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hungarian_Synthwave_Allstars_vol3_cover

Nyári hangulatú dalokat gyűjt csokorba a legújabb magyar synthwave válagotás-lemez, a visszatérő szegedi szereplővel rendelkező kezdeményezés ezúttal is jótékony célt szolgál.

Nem kellett egy évet várniuk a ’80-as évek retro zenéjét modern hatásokkal keverő synthwave stílus hazai rajongóinak, ugyanis a decemberi kettes számú válogatás utódját a nyári mikulás hozta. Augusztus harmadika óta lehet meghallgatni a Hungarian Synthwave Allstars – vol.3 – ‘Summer Edition’ albumot, és máris érkeznek a felajánlások a lemez kedvezményezettjének.

„A második album hatalmas sikert aratott, anyagilag és hírnév terén is, rengeteg pozitív visszaigazolást kaptunk, és ezért úgy voltunk vele, hogy minek várjunk egy évet, próbáljuk meg megfelezni a várakozási időt, csináljunk egyet a nyáron” – mondta el hírportálunknak Gábor Zoltán, a Hungarian Synthwave Allstars szervezője, a lemez egyik előadója.

Az előző két válogatáshoz hasonlóan a nyári kiadás esetében is külön erre az albumra írt exkluzív számokról van szó. „Így próbáljuk minél értékesebbé tenni a lemezt, hogy olyan dalok szerepelnek rajta, melyek máshol nem jelennek meg” – tudtuk meg Gábor Zoltántól.

A jótékonyság marad

gyore_lauraA magyar synthwave válogatás ismét jótékony céllal született meg, a készítők pedig hangsúlyozzák, hogy ez nem is fog változni. A mostani kedvezményezett egy budapesti kislány, Györe Laura, extrém koraszülöttként a 23. héten jött világra és egy agyvérzés is tovább súlyosította az életkörülményeit, így halmozottan sérültként kell élnie, nem képes az önálló ülésre, állásra, járásra, mindenben segítségre szorul. Az ő gyógyulására, rehabilitációjára, illetve műtéteire igyekszik pénzt gyűjteni a harmadik album a synthwave szcénából.

Az előző lemez maximálisan túlteljesítette az elvárásokat, körülbelül megháromszorozódott az első válogatás bevétele: az album kedvezményezettje, Varga-Kürtösi Táltos számára a lemez hatására, de attól függetlenül más forrásból is érkeztek adományok ráadásul nagyobb összegben. „Ezen meglepődtünk és nagyon jól esett, látszik, hogy bár számos ember nem ismeri a Bandcamp-et vagy a PayPal-t, de szeretnének segíteni, és így megtalálták a megfelelő csatornát a lemez hatására – ilyenkor érezni, hogy van valami abban, hogy jobb adni, mint kapni” – fogalmazott Gábor Zoltán.

A nyári válogatás még egy hete sem jelent meg, de már érkeznek a bevételek, láthatóan az az érdeklődés, ami az előző lemezt övezte, most is megvan, rendkívül erősen nyitott az album.

Visszatérő különc

A Hungarian Synthwave Allstars – vol.3 – ‘Summer Edition’ albumon – az előzőm kettőhöz hasonlóan –ott szerepel egy zenei kakukktojás, a Retröxx. A formáció első hallásra nem üt el a többitől, abban a tekintetben különleges, hogy a csapat kétharmada (Salgó Norbert dobos és Kovács Dániel gitáros) a metál műfajából érkezik, pontosabban a fővárosi Vendetta Inc., illetve a szegedi The Void soraiból álltak át a szintipopra.

retroxx_2017

A Retröxx nem hazudtolja meg fémzenei hátterét, ugyanis a nyári válogatáslemezre egy címében nem túl nyári, Lethal, vagyis „halálos” című tételt szereztek.

„Természetesen a Lethal hangulatában nem lóg ki a felhozatalból, annyi csak a különbség, hogy mi a rockosabb vonalat képviseljük a synthwave-en belül, ami eredetileg nem így indult, de az A38-as koncertjeink után ez lett a meghatározó” – nyilatkozott Kovács Dániel. Kiemelte, hogy a zene gerincét náluk is a retro alapok adják, melyek Salgó Norbert és Sánta Bence művei, a gitáros csak díszítéseket helyez el a dalokban.

Ez a recept működőképes, ugyanis nagy erővel készülnek az új Retröxx számok, a házi stúdiókban már összeállt annyi alapanyag, hogy várhatóan ősszel egy kislemezzel jelentkezik a formáció. „Úgy érezzük, hogy kezd összeállni a saját stílusunk, a Lethal már valódi Retröxx-ös dal” – fűzte hozzá Kovács Dániel.

Tovább robog a nosztalgia-gépezet

A csütörtöki szegedi koncert fellépőiről:

Quixotic a synthwave egyik első hazai úttörője. Zenéje megidézi Miami naplementéket, pálmafák és koktélok között gitárszólókkal tűzdelt, outrun autós üldözésekig repít. Szettje garantált időutazás a szinti hullámokon, nem maradnak ki saját slágerei sem, mint a Youtube-on több mint 2 millió megtekintésnél járó “Palms” vagy a Bikini együttes ihlette feldolgozásai.

Terminal Danger idén már Perturbator előtt is remekelt az A38-on. Egy sötét hangulatú, atmoszférikus, dübörgő ipari live szettel készül, de garantáltan lesznek dalok a Kraftwerk inspirálta Klangworks című albumáról is!

Ha a Retröxx egy film lenne, valószínűleg egy Rob Zombie által megírt John Carpenter filmet képzelnénk el, melyben Kurt Russell a főszereplő, a zenét pedig a Children Of Bodom írta. A Retröxx szintén a synthwave irányzat szülötte, viszont ők élő hangszerekkel fogják tolni a bulit, úgyhogy az igazi 80-as évek beli koncertélmény is meglesz!

A Summer Edition megjelenése egy különleges eseménnyel is kiegészül: a Neonhullám koncertsorozat először merészkedik ki a fővárosból, ráadásul nem is akárhova.

Szegeden, a Grand Café Várkertben Quixotic, Terminal Danger és a már említett Retröxx hívja életre a ’80-as éveket augusztus 10-én, csütörtökön. A koncertről további részletek ITT.

„A magyar szcénának van egy komolynak számító rendezvénysorozata, a Neonhullám, aminek minden előadó a tagja, és rendszeresen koncerteznek a fővárosban, azonban a szegedi koncert lesz az első Budapesten kívüli fellépés, amikor megmutatjuk a vidéki közönségnek is ezt a műfajt” – részletezte Gábor Zoltán. Hangsúlyozta, hogy szeretnék tovább vinni ezt a koncertsorozatot más városokba is, mert láthatóan van rá igény, a retro hullám még mindig tart.

A stílus nem múló lendületét mutatja, hogy mindössze fél év telt a második és a harmadik válogatás között, ettől függetlenül a Hungarian Synthwave Allstars idén decemberben is szeretne új lemezt megjelentetni. „Ennek így ebben a formában igenis van értelme, kaptunk kritikákat, hogy kihasználjuk a beteg a gyerekeket a magamutogatás miatt, ami nem igaz, mert az adományozók döntenek a saját pénzükről, a családokon pedig így is segíteni fog, mintha csak az utcán kalapoznánk, a zenével viszont sokkal könnyebb felhívni a figyelmet egy ilyen ügyre, szóval itt mindenki nyer” – hangsúlyozta Gábor Zoltán. Hozzáfűzte: bízik a nyári lemez sikerében, és abban, hogy minél több adományt tudnak szerezni Laurának.

A Hungarian Synthwave Allstars – vol.3 – ‘Summer Edition’ INNEN tölthető le, alább pedig teljes egészében meghallgatható:

Előző sztori

Labdarúgás: mihamarabb visszatérne a megye élvonalába a Röszke

Következő sztori

Csalók elleni közösséget hozott létre az átvert szegedi édesanya