Írjon nekünk

Kultúra

Gyerekkönyv-bemutatóval indul az ősz a Somogyiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Angol gyerekkönyvekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Somogyi-könyvtárban, ezen felül beszélgetésre, könyvbemutatóra és kiállításra is várja vendégeit az intézmény.

A „0-18 éves korosztálynak” szól a mese – ismeretterjesztő és nyelvkönyveket, valamint szépirodalmat kiadó, 1973-ban alapított londoni Usborne kínálata. Az angol nyelvű kiadványokkal közelebbről is megismerkedhetnek a gyerekek, szülők és pedagógusok a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, szeptember 2-án, szombaton. A program 10.30 órakor kezdődik.

Könyvtárba a legjobbakkal! – Vendég: Hász Róbert

Hász Róbert Márai Sándor-díjas író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője lesz a Könyvtárba a legjobbakkal! című program vendége a Somogyi-könyvtárban, szeptember 4-én, hétfőn. Az első emeleti folyóiratolvasó-teremben, 16 órakor kezdődő beszélgetést Kollár Árpád vezeti. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület támogatja.

Élni nélküle – könyvbemutató

„Azt mondják, az idő begyógyítja a sebeket. Ez valóban így lehet. A testi sebek begyógyulnak, megszűnik a fájdalom, de nyomtalanul azok sem tűnnek el. A lelki sebek mikor gyógyulnak be? Mikor érezzük már azt, hogy nem fáj? Eljön valaha az a pillanat, amikor nem fájdalommal, hanem szeretettel tudunk gondolni eltávozott szerettünkre? Eljön valamikor az a pillanat, amikor ismét boldogan tudjuk élni az életünket?” – olvasható az Élni nélküle című kötet ismertetőjében (mairodalma.hu).

Az Élő Irodalom – Élő Könyv Műhely antológiájának bemutatója szeptember 7-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában. A rendezvényen felolvasnak a Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Körének tagjai.

Egyensúly – Székó Gábor szobrai a Somogyiban

Székó Gábor szegedi szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében, szeptember 7-én, csütörtökön 17 órakor. Az Egyensúly című tárlat anyagát Vesmás Péter Ybl-díjas szegedi építész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

„Székó Gábor 1969. január 23-án született Szegeden. A legendás Tömörkény Gimnázium képzőművészeti tagozatán 1987-ben érettségizett szobrász szakon. Itt Kalmár Mártontól tanult legtöbbet. A Képzőművészeti Főiskolára (később: Egyetemre) harmadik nekifutásra vették fel. Képzőművészeti Egyetem és a Mesterképző elvégzése után – ahol Kő Pál volt a mestere – 1995-ben visszatért szülővárosába, s azóta is itt él, alkot. Nyaranta a zalaszentgróti és a villányi művésztelepeken dolgozik. Jelenleg a Tér és Forma Építészstúdió tervezőivel karöltve bekapcsolódott a város tereinek rehabilitációs, újjátervezési folyamatába: az új arculatot nyerő terekre köztéri alkotásokat tervez.

A kőből épített szobrok a beléjük rejtett áramforrás segítségével őrzik fényüket, egyensúlyt keresve az építő, s az eredendő törvényszerűségek között. A portrészobrászat foglalkoztatta a legintenzívebben. 1994-ben diplomázott és figyelemre méltó teljesítménye nyomán még egy esztendőt a mesterképzőn tölthetett. Új munkáiban a fa és a mészkő „házasításával” teremt különös, sajátos hangulatot, farag a bensőségességet megőrző, ám a monumentalitást is magában hordozó szobrokat” – írja az alkotóról Tóth Attila (artportal.hu).

Kultúra

Helló Ugar: fröccsből fesztivál a pusztában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Anna and the Barbies zenekar táborának indult, majd folyamatosan bővült, idén pedig már 12 helyszínen több ezer embert várnak Ópusztaszerre, a Helló Ugar fesztiválra.

Tovább olvasom

Egyetem

A bölcsészkaron is láthatók a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott alkotásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Április elsejéig várja látogatóit.

Tovább olvasom

Hírzóna

Száz év után láthatók Tornyai-festmények Szabadkán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Május végéig.

Tovább olvasom

Aktuál