Fellebbeztek az előzetes ellen egy szegedi rablás gyanúsítottjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte annak a két gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akiket rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vasárnap vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása szeptember 22-ig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy augusztus 20-án hajnalban Szegeden, egy gyorsétterem teraszán ültek, ahol leszólították az étteremből távozó sértettet. A sértett rövid beszélgetést követően távozott, de őt az egyik gyanúsított futva utolérte, megállította, majd kötözködni kezdett vele, mialatt a másik gyanúsított is a helyszínre érkezett. A sértett kérte a gyanúsítottakat, hogy engedjék haza, erre azonban közölték vele, hogy ők rendőrök, ezért adja át a nála lévő kábítószert. A sértett közölte, hogy nem él ilyen szerekkel, majd több alkalommal menekülni próbált, azonban a gyanúsítottak ekkor már fizikálisan is megpróbálták a helyszínen tartani, lökdösték, ruházatánál fogva rángatták.

A sértett védekezni próbált, mire az egyik gyanúsított ököllel megütötte, ezt követően menekülés közben lábát is kirúgták, végül együttes erővel leteperték és az egyik gyanúsított rugdosni kezdte. A bántalmazás során a gyanúsítottak folyamatosan rendőrnek adták ki magukat. A földön fekvő sértett ruházatát az egyik gyanúsított átkutatta, majd kivette onnan a sértett pénztárcáját, a benne lévő készpénzzel együtt, illetve az okmányait is. Ezt követően a gyanúsítottak a helyszínről távoztak. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

A bíróság a gyanúsítottak esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára figyelemmel (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyásuk esetén megszöknek, elrejtőznek.

Ezen túlmenően figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak a sértett lakhelyéről tudomással bírnak, megalapozottan feltehető, hogy a sértett megfélemlítésével, illetve egymással történő összebeszélés útján is a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, illetve az egyik gyanúsított esetben a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Előző sztori

Gyűlnek a SZIN-ezők sátrai a Partfürdőn + FOTÓK

Következő sztori

Máthé Áron: a kommunizmushoz kötődő közép-európai tapasztalatot még ma sem fogadják el