Közélet

Ezrek vettek részt a prágai melegfelvonuláson

Ezrek vettek részt a prágai melegfelvonuláson

2017. augusztus 12., szombat
Ezrek vettek részt a prágai melegfelvonuláson

Mintegy 15 ezren vettek részt szombat délután Prágában a melegek felvonulásán, amely a cseh fővárosban most záruló szexuális kisebbségek hete, a Prague Pride 2017 csúcspontja.

A Prague Pride fesztivált immár hetedik alkalommal tartották meg a cseh fővárosban. Katerina Sarapová, a rendezvény igazgatója szerint a fesztivál programjaira a hét folyamán több tízezren látogattak el. A színes menet élén Adriana Krnácová, Prága főpolgármestre haladt, aki a korábbi évekhez hasonlóan hivatalos védnökséget vállalt a rendezvény felett. A prágai polgármesteri hivatal épületén egész héten ki volt tűzve a szivárványos zászló. Szolidaritása jeléül a menetben több cseh politikus is megjelent. A melegekkel együtt vonult egyebek között Karla Slechtová regionális fejlesztési miniszter, aki korábban nyíltan vállalta másságát. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség tagjai és a másságot támogatók délben a cseh főváros központjában, a Vencel téren gyűltek össze, majd színes menetben kéttucatnyi allegóriás kocsival a Letná parkba vonultak, ahol éjjelig tartó koncertek lesznek. A kocsik egyikét az Egyesült Államok prágai nagykövetsége, egy másikat az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet készítette, míg a továbbiat nagy nemzetközi cégek, mint az IBM vagy a Microsoft logója díszítette. A néhány órás menetet karneváli hangulat, színes, kosztümös öltözetek, sok zene, tánc, több tucatnyi szivárványos, illetve nemzeti zászló jellemezte. A rendőrség mintegy 15 ezerre, a szervezők 20-25 ezerre becsülték a résztvevők számát. Prága belvárosában a felvonulás miatt több órán át korlátozták a forgalmat. A szervezők szerint a résztvevők mintegy 30-40 százaléka külföldről érkezett a cseh fővárosba. A menetben magyar csoportokat is látni lehetett. "A résztvevők egy részét az idén is heteroszexuálisok tették ki, akik így akarták kifejezni támogatásukat a másság elfogadása, tisztelete iránt" - mondta Katerina Sarapová újságíróknak. A felvonulás kezdetén Szent Vencel lovas szobrától nem mesze az egyik mellékutcában mintegy kéttucatnyi fiatal tüntetett a melegek rendezvénye ellen. Néhány keresztény aktivista a szobor mellett állva emelt a magasba a Prague Pride rendezvényt és a felvonulást elítélő plakátokat. Később délután a hagyományos család hívei is felvonulást tartottak a városközpontban, amelyen néhány százan vettek részt. Köztük volt Pavel Belobrádek, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) elnöke, miniszter is. A délutáni órákig rendzavarás nem történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.