Elmarad a vérszívó invázió?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szunyoggyerites

Nem keserítik meg a szúnyogok az idei nyarat, a nagy hőség miatt elmaradt permetezéseket a szakemberek pótolják.

„ Korábban már naplementekor kénytelen voltam az ablakokat becsukni, mert nem győztük a szúnyogokat csapkodni. Idén az elmúlt évekhez viszonyítva nem olyan nagymértékű az invázió, elvétve száll be egy-egy, az éjszakára nyitva hagyott ablakon” – fogalmazott a Tisza parti lakások egyikében lakó Anna, aki időről időre visszatérő problémának tartja a vérszívók megjelenését.

A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja. Az országos szúnyoggyérítési program június 1-jén indult. A kezelésekre az időjárástól függően szeptember végig van lehetőség, de az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan augusztusban befejeződhetnek a munkák. Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya portálunknak elmondta, a térségben az előző évekhez viszonyítva nem volt jelentős a vérszívók jelenléte. A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá a lakosok is jelezhetik a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A polgárok által jelzett kezelések minden esetben megvalósultak. Szinte az összes régióban történt gyérítés az elmúlt 12 hétben, a nagy hőség miatt elmaradt permetezéseket pedig minden esetben pótolni fogják. „Fontos kiemelni, hogy a kezelések nem irtások, hiszen a cél nem egy teljes populáció eltüntetése. Minden esetben csak gyérítésről beszélünk” – jegyezte meg a szakember.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi permetezés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, az emberekre, háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.

Előző sztori

Czibere Károly: ma már nem léteznek a társadalomtól elszigetelt gyermekvárosok

Következő sztori

Labdarúgás: az első győzelemért hajtanak a megyei derbin