Közélet

Czibere Károly: ma már nem léteznek a társadalomtól elszigetelt gyermekvárosok

Czibere Károly: ma már nem léteznek a társadalomtól elszigetelt gyermekvárosok

2017. augusztus 25., péntek
Czibere Károly: ma már nem léteznek a társadalomtól elszigetelt gyermekvárosok
agota_tabor_szombat_megnyito38_gs

Ne a család anyagi körülményei határozzák meg, hogy a gyermek milyen iskolai végzettséget szerez – vázolta a kormány célját Czibere Károly a SZEGEDma.hu-nak. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárt arról kérdeztük, milyen programokkal segítik a hátrányos helyzetű fiatalokat.

– A közelmúltban jelent meg a hírt, hogy a kormány fejleszti és átvilágítja a nevelőszülői rendszert. Mit jelent, és miben nyilvánul ez meg?

– A nevelőszülői rendszert 2013-ban és 2014-ben alakítottuk át, azóta folyamatosan arra ösztönözzük a párokat, hogy érdemes nevelőszülővé válniuk. Az öt évvel ezelőtti jogviszonyt munkaviszonnyá, főállású foglalkoztatási jogviszonnyá módosítottuk, ami által megemeltük a nevelőszülői díjat is. A jövő évi költségvetési törvényben gyermekenként havi nettó 60 ezer forintot állapítottunk meg, 2013-ban ez a szám 15 ezer volt. Tehát a négyszeresére növeltük az összeget. Kiemelten fontosnak találjuk azt is, hogy a rendszerbe belépő nevelőszülők felkészítését a kormány finanszírozza, ezért az elkövetkezendő években 2500 fő állami forrásból történő képzését vállaljuk. Emellett biztosítjuk a folyamatos továbbképzések költségeit, hogy minél többen vonzónak találják a bekapcsolódást ebbe a gyönyörű hivatásba. A számok bennünket igazolnak: a 23 ezer állami gondozott gyermek kétharmada, azaz 15 ezer már a meglévő 5-6 ezer nevelőszülőnél él, valamint a 12 éven aluliak közül szinte már senki nincs gyermekotthonban. Ez hatalmas elmozdulást jelent, ugyanis az 1990-es években a Kádárkorszakból nevelőintézet-központú rendszert örököltünk, amelyben úgy tartották, hogy ezeket a fiatalokat a társadalmon kívül, úgynevezett gyermekvárosokban kell elhelyezni. Szerintünk viszont az a helyénvaló, és úgy tudjuk őket felkészíteni a nagybetűs életre, ha szerető környezetbe, azaz családba kerülnek.

– A Csongrád megyében élők közül mennyien tartják vonzónak az örökbefogadást?

– Az ország keleti szélén, azaz BorsodAbaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Csongrád megyében az átlagosnál intenzívebb hajlam mutatkozik erre. Azonban nem elégedhetünk meg, mert vannak még „fehér foltok”, például Budapesten és környékén, így a toborzást ezekben a régiókban mindenképpen erősítenünk kell.

– Az előttünk álló tanévben 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre az Útravaló program keretében a hátrányos helyzetű diákok tanulmányainak támogatására. Hogyan segítenek még a felzárkóztatásukban?

– Számos programmal igyekszünk szebbé tenné a hátrányos helyzetű gyermekek mindennapjait. Az óvodásoknál például az utóbbi öt évben harmincról nyolcvan százalékra emelkedett az ingyenes étkeztetésben részesülők száma. Azt is fontos megjegyezni, hogy a nyári gyermekétkeztetés már nem szabadon válaszható, hanem kötelező önkormányzati feladat, amit a településeknek biztosítani kell a leghátrányosabb helyzetben lévő fiataloknak. Ez nemcsak a nyárra vonatkozik, hanem az őszi, téli és tavaszi szünetekre is. Júniusban indítottuk el az Ételcsomag akció kezdeményezést, ami azokat a családokat érinti, ahol a gyermek három éven aluli, azaz még nem óvodás korú, és még bölcsődébe sem jár. Számukra havonta 8 ezer forintos, tartós élelmiszerekből álló csomagot biztosítunk. Rátérve az Útravaló programra: itt az a célunk, hogy az érintett családok felkészüljenek az iskolatípusváltásra és az azzal járó többletköltségekre,mert sok esetben ez okozza a lemorzsolódást. A diákok szeptember15-ig pályázhatnak az ösztöndíjra,melyre a 2010-es 1,2 milliárd forintos keret helyett 1,6 milliárdot biztosítunk.

– A szeptemberben kezdődő tanévtől már nemcsak az alsó tagozatosok,hanem az 5.–9. osztályos tanulók is ingyen kapják meg a tankönyveket. Tervezik-e a további kiterjesztést?

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a hátrányos helyzetben élőknek mekkora nehézséget jelent az iskolakezdés, ezért a tervek szerint jövőre már mindenki ingyen veheti át a tankönyveket. Mint minden támogatással, így ezzel is azt segítjük elő, hogy egy háztartásnak se okozzon gondot a taníttatás, valamint azt, hogy ne az anyagi körülmények határozzák meg, hogy egy gyermek milyen iskolai végzettséget szerez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.