Aláíró pont nyílt Vásárhelyen az állatvédelmi törvény szigorításáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országos aláírásgyűjtés indult az állatvédelmi törvény szigorítására. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott. A gyűjtés célja, hogy kapjon tényleges szabadságvesztést az, aki gerinces állatot megkínoz, elpusztít, és ilyen esetekben a büntetési tétel alsó határa 1 év legyen, valamint kerüljön bevezetésre a szabadságvesztés főbüntetés mellett azon mellékbüntetés, mely alkalmas arra, hogy 5 évre eltiltsa az elkövetőt az állattartástól. Aki ezzel egyetért, aláírásával Hódmezővásárhelyen is támogathatja a kezdeményezést.

Balogh Ernő, az egyesület elnöke elmondta, az aláírásokat a Bogáncs Állateledel üzletben gyűjtik, akik örömmel vállalták el a feladatot, hiszen régóta szoros az együttműködés a szervezet és a bolt között. Kiemelte, az egyesület minden olyan kezdeményezéshez csatlakozik, ami az állatok érdekeit szolgálja. 2016-ban például az országos demonstrációban főszervezőként vettek részt, így nem volt kérdés, hogy a mostani aláírásgyűjtésben is segítséget nyújtanak. Hozzátette, legalább ötszáz aláírásra számítanak, valamint örömét fejezte ki, hogy Hódmezővásárhelyen elsőként hozták létre az aláírásgyűjtő pontot.

Otlokán Sándor, az üzlet tulajdonosa elmondta, kisgyermekkora óta állatok veszik körül, jelenleg is nyolc macskája van. Szerinte hatékonyabban fel kell lépni az állatkínzások ellen, ennek egyik eszköze lehet a törvény szigorítása, ezért is állt a kezdeményezés mellé. Hozzátette, a megoldást hosszú távon a pervenció és a szemléletformálás jelentheti. Fontos, hogy a fiatalokat már időben megtanítsák a felelős állattartásra. Azt tapasztalja, hogy a vásárlók közül a fiatalabb generáció már felelősségteljesebben gondolkozik, köszönhetően az állatvédelmi szervezetek munkájának.

Augusztus 16-a a Hontalan Állatok Világnapja is. Ebből az alkalomból korábbi támogatottjait látogatta meg a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete, és újabb tápadományt is vitt nekik. Az Összefogás 2017-Nehéz Helyzetben Az Állatokért programban több állattartó is részesült már támogatásban. Az akció célja szorosan kapcsolódik a világnapéhoz, mégpedig, hogy kevesebb kóbor állat legyen az utcákon és a menhelyeken. Az adomány abban segíthet, hogy a nehéz helyzetbe került állattartó családoknak ne kelljen megválniuk kedvencüktől.

A Hontalan Állatok Világnapját egyébként 1992 óta tartják meg. Az Amerikai Egyesült Államokból indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a közvélemény és a hatóságok figyelmét a hontalan, kóbor állatok problémájára és hogy sürgősen megoldást kell erre találni. Ennek egyik eleme lehet az ivartalanítás, tehát a nem kívánt szaporulat megakadályozása, a másik pedig hogy a menhelyek és állatotthonok hatékonyabban örökbeadási rendszert működtessenek.

Előző sztori

Labdarúgás: székkutasi ötössel melegített a bajnoki rajtra az Algyő + FOTÓK

Következő sztori

Ukrajnában 87 embert szabadítottak ki egészségügyi központoknak álcázott kényszermunkatáborokból