//

A SZIN-ezők Horizontján a fogyatékkal élők

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi alapítvány kerekesszékbe ültette a SZIN fiataljait, megmutatta, milyen hallássérültként, vakként élni. Volt, aki könnyezve szállt ki, miután kipróbálta, hogy egyes embertársaink miként élnek.

Kiköltözött a Szegedi Ifjúsági Napokra a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány. A szervezet sérült és beteg emberek számára nyújt segítséget, hogy egymásnak tapasztalataikat átadhassák, így támogatva saját hozzátartozóikat is ápolásukban. Gyógytornászaik munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintettek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A zenei rendezvény civil falujában arra törekedtek, hogy az egészséges emberekkel is megismertessék sérült, beteg, fogyatékkal élő embertársaink életét, mindennapi nehézségeit.

„Két programelemmel készültünk a SZIN-re, amelyeket próbáltunk egybefonni. A „Te is lehetsz egy hős” segítségével arra kívántuk felhívni a fesztiválozók figyelmét, hogy keressék az olyan személyeket, akiknek valamilyen segítségre van szükségük. Ha látnak egy tanácstalanul bolyongó vakot, vagy egy kerekesszékest, akkor kérdezzék meg tőle, hogy mit tudnak tenni érte” – fogalmazott Kmetovics Anna, az alapítvány projektvezetője.

Figyelemfelhívó táblákat helyeztek el a SZIN több pontján, ezeket a Senkinek Sem Art graffitisei fújták. Mindenki megfújhatta gondját-baját, ebből hamarosan vándorkiállítást hoznak létre. Kipróbálhatják a fiatalok, hogy milyen kerekesszékből italt rendelni a rendezvényen, vagy éppen vakon végigmenni a Partfürdőn, s valamit elkérni. A siketséget füldugóval imitálják, itt egy történetet mutogatott el nekik valaki, ezt kellett megérteni.

A SZIN talaja nagyon hepehupás, ez megnehezíti a közlekedést kerekesszékkel, a betonozott részeken szerencsére sok helyre el lehet jutni. Sokat jelentene, ha más fesztiválokhoz hasonlóan lennének mozgássérültek számára kijelölt helyek, emelvények. Azonban érzékelt pozitív fejleményeket is az előző évhez képest, a kiszolgálók kijöttek, s segítettek, ha például valaki nem érte el a pultot járművéből, kivitték az ételt, az italt.

Ahogy a fesztiválozók esetében is. „Először fordult elő velem, hogy láttam egy fiút, aki a kerekesszékből könnyes szemmel szállt ki, majd azt mondta, fantasztikus, hogy neki van lába, s képes járni. Ezért a pillanatokért megéri csinálni” – mondta Kmetovics Anna. Úgy érzi, sokaknak sikerült megváltoztatni a gondolkodás módját a programnak köszönhetően, hiszen bárki belekerülhet egyik pillanatról a másikra egy ilyen élethelyzetbe egy baleset, vagy egy betegség következtében.

Előző sztori

Merkel: vissza kell szorítani az illegális migrációt

Következő sztori

Vonósnégyes varázsolt a Tarjáni Klasszikus Zenei Esten + FOTÓK