Közélet

A geotermiára, a szénre és a nem hagyományos szénhidrogén-vagyonra támaszkodhat Magyarország

A geotermiára, a szénre és a nem hagyományos szénhidrogén-vagyonra támaszkodhat Magyarország

2017. augusztus 1., kedd
A geotermiára, a szénre és a nem hagyományos szénhidrogén-vagyonra támaszkodhat Magyarország

Magyarország geotermikus potenciálja, kőszén- és lignitkészlete, valamint a nem konvencionális szénhidrogén-vagyona hosszú távon is jelentősen növelheti az ellátásbiztonságot, csökkentheti az importfüggőséget, elősegítheti a megújuló energiák nagyobb arányú szerepvállalását - állapítja meg az Energetikai Ásványvagyon-hasznosítási és Készletgazdálkodási Cselekvési Terv tervezete.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden bocsátotta társadalmi egyeztetésre a dokumentumot és az ahhoz kapcsolódó környezeti értékelést a kormány.hu honlapon, a véleményeket augusztus 14-éig várják. A cselekvési terv a szén esetében célul tűzi ki a szinten tartást a villamosenergia-termelésben, új, korszerűbb és hatékonyabb erőművekben. A szénhidrogének esetében a hazai ásványvagyon kutatásának és kitermelésének fokozása, a nem konvencionális vagyon kitermelésének technológiai és környezeti vizsgálata, a rétegrepesztés engedélyeztetési eljárásának EU-ajánláson alapuló kidolgozása, majd ez alapján a megfelelő jogszabályi környezet biztosítása is hangsúlyos elemei a tervnek. A geotermia területén a geotermikus város- és távfűtés, a hőenergia hatékony hasznosulását biztosító kaszkád-rendszerű hasznosítások ösztönzését sürgeti. Egyben támogatást szorgalmaz a sekély geotermikus adottságokat kiaknázó földhős hőszivattyús fűtés és hűtés alkalmazásának. Ugyancsak kiemeli a 2020-as célszámok elérését célzó időarányos növekedés biztosításának, a fenntartható hévízgazdálkodást támogató visszasajtolás elősegítésének, valamint a geotermikus alapú villamosenergia-termelés megalapozásának fontosságát. A cselekvési terv elfogadásáról javasolt kormányhatározat többek között felhívja a nemzetgazdasági minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a hazai ásványvagyon-hasznosítás növelése érdekében vizsgálja felül a bányavállalkozók közterheit, tegyen javaslatot a bányajáradék számításának egyszerűsítésére. Ugyancsak feladatul szabja nekik, hogy tegyenek javaslatot a geotermikus beruházások kezdeti magas földtani kockázatának pénzügyi kezelésére a geotermikus energiahasznosítás bővítése érdekében. A terv intézkedéséket fogalmaz meg az ásványvagyon-nyilvántartásról, az adatkezelésről, a kutatás-fejlesztésről, mintaprojektekről, a szakmakultúra fenntartásáról, az oktatásról, az intézményi rendszer biztosításáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.