A barack az idei nyár slágergyümölcse

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hungarikum018kf

A hazai őszibarack nagy részét Csongrád megyében termelik a gazdák. A szakemberek szerint az idei nyáron a barack vetekszik a dinnye népszerűségével.

A lédús, szomjoltó csemegéket keresik legtöbben a piacokon, a dinnye mellett az őszibarack a nyár slágere. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében olvasható, a barackfélék minőségét illetően a meleg jó hatással van. Szatymaz települést az „őszibarack hazájaként” is ismerik, kiemelt jelentőséget tulajdonítanak itt ennek a gyümölcsnek.

„Fontos szerepet tölt be településünk életében az őszibarack, régmúltra tekint vissza az őszibarack-termesztés, Szatymaz e tekintetben a Dél-Alföld központjának tekinthető. Az Őszibarack-fesztivál több mint húsz éves hagyománnyal bír, a helyi és a környékbeli termelők gyümölcseiből igyekszünk bemutatót, ízelítőt összeállítani, ezúton is népszerűsíteni a barackot és annak fogyasztását” – ismertette Barna Károly polgármester, aki maga is termeszti a gyümölcsöt. Megtudtuk, az idei termés minőségét és a mennyiségét tekintve is jónak mondható. A településvezető ugyanakkor elmondta, az időjárás több termelőnek bosszúságot okozott. A tavasszal a virágzáskori fagyok miatt keletkezett kár, a tenyészidőszakban a jégveréssel járt kellemetlenség a településen és környékén. A nyári szárazság ellen még öntözéssel tudnak védekezni, de más esetben a gazdák kiszolgáltatottak a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Barna Károly elmondta, az eladási árak tekintetében a tavalyihoz képest nem mutatkozik lényeges eltérés. Mindig vannak slágerfajták, ilyennek mondható többek között a Redhaven, a Maria Bianca és a Mariska.

A Homokhátság kiváló feltételeket biztosít az őszibarack termesztéséhez. A napsütéses órák száma, a talaj adottságai, a fajtaválaszték és természetesen a gazdák szaktudása mind hozzájárul ahhoz, hogy ízletes és minőségi termés lehessen a térségben. A piac széles, határon túlról a görög, de elsősorban az olasz őszibarack kap teret, viszont ahhoz, hogy szállíthatóak legyenek, még korai állapotukban kell leszüretelni, így az íz, az aroma elmarad a hazai termésekétől. Barna Károly elmondta, a tudatos vásárlói kultúra még nem jellemző itthon, sokan pusztán az ár alapján választanak. A helyi őszibarack kiváló minőségű, amelynek titka az ízében rejlik. Az őszibarack és a nektarin termőterületének nagysága csökkent országos szinten a kétezres évekbeli adatokhoz képest, évente 16-45 ezer tonna között mozog a várható termés mennyisége az időjárási körülmények függvényében.

Előző sztori

Kézilabda: Dunaújvárosban folytatódott az SZKKSE felkészülése

Következő sztori

Labdarúgás: sok fogas helyet cserélt a megyei I. osztály öltözőiben + ADATBANK

Legutóbbi hasonló cikkek