Közélet

Szerb felmérés: a lakosság közel ugyanolyan arányban választaná az EU-t és Oroszországot

Szerb felmérés: a lakosság közel ugyanolyan arányban választaná az EU-t és Oroszországot

2017. július 7., péntek
Szerb felmérés: a lakosság közel ugyanolyan arányban választaná az EU-t és Oroszországot

Alig lenne különbség az Európai Uniót vagy Oroszországot választók aránya között, amennyiben Szerbia lakosságának választania kellene Brüsszel és Moszkva között - ez derült ki a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

A június 30. és július 6. között végzett kutatásban 1200-embert kérdeztek meg. Harminc százalékuk azt mondta, hogy az Európai Uniót választaná inkább, míg 28 százalékuk inkább Oroszország mellett döntene. A válaszadók 26 százaléka nem tudna választani, míg 16 százalékuk azt felelte, hogy sem az EU-ból, sem Oroszországból nem kér. Vladimir Pejic, a Faktor Plus ügynökség igazgatója szerint a csekély különbségek gazdasági és földrajzi okokra vezethetők vissza. Mint mondta, sok szerb állampolgárnak él rokona valamely uniós országban, ezért gazdasági okokból voksolna az EU-ra, emellett pedig a szabad utazás lehetősége is vonzó számukra. Oroszországhoz viszont kulturális és történelmi kapocs fűzi Szerbiát. A válaszadók 21 százaléka szerint akkor válhat uniós taggá Szerbia, ha véghezviszi az ehhez szükséges reformokat, míg a megkérdezettek 34 százaléka szerint Belgrád akkor csatlakozhat az EU-hoz, ha Brüsszel és Washington úgy dönt, az ország csatlakozásával erősítheti befolyását a balkáni térségben. A közvélemény-kutatásban résztvevők 26 százaléka mindazonáltal úgy vélte, Szerbia soha nem lesz az EU tagja, mert a bővítési folyamat befejeződött, 17 százalékuk szerint pedig azért nem csatlakozhat a nyugat-balkáni ország az unióhoz, mert az hamarosan szétesik. A felmérést a Faktor Plus azért végezte el, mert a múlt csütörtök óta új miniszterelnöke van Szerbiának, az ügynökség pedig kíváncsi volt, hogyan látják az emberek Szerbia jövőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.