Szegeden is megjelentek az örvös galambok – nem mindenki örül nekik + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

galamb_orvos_tokody_bela

Több lakos panaszkodik, az önkormányzat tájékoztatást kér, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint pedig nem az örvösökre, hanem inkább a betegségeket terjesztő, elvadult házigalambokra kellene fókuszálni.

Mivel Szeged jelentős zöldterülettel rendelkezik, ezért többféle költőmadár választja élőhelyként a nagyfény városát. Ennek kapcsán kérdeztük Tokody Bélát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát, projektvezetőt, a Csongrád Megyei Helyi Csoport titkárát a megyeszékhely jelenlegi madárállományáról.

Mint elmondta, természetesen itt élnek a már évtizedekkel ezelőtt urbanizálódott fajok, mint például a fekete rigó és a házi veréb, azonban a folyamatos környezeti és klímaváltozás miatt rendszeresen történnek változások. „Öt-hat éve az egész országba, így Szegedre is beköltözött néhány örvös galambpár. Ezek a vadgerléknél legalább másfélszer nagyobbak. Elsőként csak a kertvárosi részekben lehetett velük találkozni, most azonban már a központban is fészkelnek. A városlakó madarak új színfoltja azonban csak márciustól őszig tartózkodik itt, azt követően a mediterrán országokba és Észak-Afrikába vonul” – ismertette.

Az egyesület megyei csoportját a napokban kereste meg a szegedi önkormányzat, hogy a 13. és 18. számú választókörzetben, vagyis az Újszegeden és a Vértón élők közül többen panaszkodnak az örvösökre, amiért ürülékükkel összepiszkítják a járdát. A város vezetése azt kéri: a szakértők nyilatkozzanak arról, hogy a madarak milyen károkat okozhatnak. Tokody Béla szerint azonban nem ezzel a néhány pár szárnyassal, hanem sokkal inkább azzal a több száz parlagi galambbal kellene foglalkozni, amik az erkélyeken, utcákon élnek, és komoly betegségeket terjeszthetnek.

Arra is felhívta a figyelmet: nem teszünk jót azzal, ha etetjük ezeket az úgynevezett elvadult házigalambokat, ugyanis ezzel a betegeket is megmentjük, s a rossz genetikát átörökítve tovább szaporodnak. Úgy véli, önkormányzati rendelettel tilthatnák az etetést, a padlások nyitva hagyását, valamint speciális fogamzásgátló szerek kihelyezésével csökkenthetnének az állományon. Ezeket a példákat követve több nyugat-európai ország, valamint az Amerikai Egyesült Államok is sikeresen fellépett az utcai galambokkal szemben.

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: ha jól játszunk, a játék minden elemében felül tudjuk múlni a görögöket

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: nem szűnik meg a SZEAC Akadémia

Legutóbbi hasonló cikkek