Közélet

Régészek tárják fel a szegedi vár déli bejáratát

Régészek tárják fel a szegedi vár déli bejáratát

2017. július 14., péntek
Régészek tárják fel a szegedi vár déli bejáratát
CAMERA

Feltárási munkálatokat végeznek szakemberek a Móra-parkban, a múzeum előtti területen. A régészek egy zöldövezeti rekonstrukciós beruházást megelőzően dolgoznak, többek között a vár déli kapujának pontos helyzetét határozzák meg.

Nagy sürgés-forgást észlelhetnek az arra járók napközben a Móra-parkban.

Lajkó Orsolya

, a Móra Ferenc Múzeum régészeti osztályának vezetője elmondta, célzott kutatást végeznek. A vár déli kaputornyának, déli oldali bejáratának a pontos helyét keresik. „A Móra-park, a Stefánia sétány és a Roosevelt tér területét érintő rekonstrukciós beruházáshoz kapcsolódóan végzünk régészeti feltárást az önkormányzat támogatása mellett. Cél, hogy a vár eredeti alaprajzát, beleértve a déli kapu tornyát valamilyen formában jelölhessék a később felújított területen. Ennek érdekében kívánjuk pontosítani a kaputorony helyét, helyzetét, szerkezetét” – nyilatkozta Lajkó Orsolya. A szakember elmondta, a szegedi várról számos írásos anyag, illetve több korábbi ásatás és feltárás eredménye állt a rendelkezésükre. A mozaikokból összeállítottak egy képet, így a mai városi alaprajzon viszonylag nagy pontossággal el tudták helyezni az egykori vár alaprajzát. Úgy véli, a jelenlegi ásatás helyére kell esnie a déli kaputoronynak. „A Móra-park érintett részén másfél méter mélységig ástak le a munkagépek, jelenleg már kézi erővel végezzük a feltárást. Napokon belül pontosabb információk birtokában lehetünk” – mondta Lajkó Orsolya ismertetve, a várat a középkorban építették, többször felújították. Az 1800-as évek közepén bontották el, az ezt bezáró időszakig tárhatnak fel leleteket a régészek. A szakember hangsúlyozta, a tervek szerint a rekonstrukciós beruházás kapcsán végeznek még további régészeti feltárásokat a jövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.