Projektmenedzsment képzés Tenerifén

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tenerifeMárciusban a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája képviseletében – a Tempus Közalapítvány Erasmus+ köznevelési intézmények munkatársainak mobilitása pályázatának keretén belül – egy hetet tölthetett el Weiner András, a Móravárosi munkatársa a Kanári-szigeteken.

A nemzetközi pályázatírás és megvalósítás folyamatát megkönnyítő interkulturális képzést a hamburgi székelyű DAS IFEL-INSTITUT szervezte, amellyel az iskola sok évre visszamenő eredményes partnerkapcsolattal bír. A Móravárosi munkatársai már több ízben vettek részt a német partnercég által megvalósított kurzusokon, és az intézet a munkatársak számára szakmai intézménylátogatásokat is nyújtott.

A továbbképzés során a német, lengyel és portugál vendégelőadók által tartott színvonalas előadások, csoportfoglalkozások és műhelymunkák keretein belül megismerkedhettek az európai uniós pályázati rendszerekkel, a pályázati partnerek felkutatásának módjaival, a pályázatírás és megvalósítás pontos stratégiai lépéseivel, a lehetséges partnerekkel való online kommunikáció és kapcsolattartás eszközeivel. Fontos szerephez jutottak a pénzügyi támogatás kérdései, a támogatható tevékenységek megismerése, a pályázati partnerekkel való kommunikáció, a pályázati munkaprogram összeállítása, a pénzügyi elszámolás és az eredménynek terjesztése (disszemináció). Emellett az interkulturális/multikulturális kommunikáció, azok technikái, különböző kultúrák és szokások megismerése is a kurzus központi elemei közé tartozott. Ezek szerepét és jelentőségét interaktív játékok keretében ismerhették meg a résztvevők. Csoportos műhelymunkákon fiktív pályázatot kellett írni, az előadásokon megismert szempontrendszerek mentén.

A kurzus munkanyelve a német volt. Weiner Andráson kívül még két magyar kolléganő is képviselte hazánkat a rendezvényen. Az interkulturális program fontos eleme volt az ún. „Internationaler Abend”, a nemzetközi est. Ennek keretén belül a résztvevők bemutatták országuk és szűkebb régiójuk természeti, kulturális, turisztikai és oktatási sajátosságait, látványosságait, gasztronómiai és zenei hagyományait. Étel- és italkóstolás mellett az este egy fergeteges nemzetközi néptánc gálával zárult. A több mint 50 résztvevő 8 ország nemzeti sajátosságainak, specialitásának bemutatásával alakított ki olyan légkört, mely a jövőbeli szakmai együttműködés alapjául szolgál.

Egyéni szakmai sikernek tekinthető, hogy a szervezők előzetesen felkérték a szegedi résztvevőt egy előadás megtartására, 20 perces német nyelvű prezentációban mutatta be a Móravárosi pályázati eredményeit, a stratégiai munkacsoport hierarchiáját és szakmai munkáját, eredményes online kommunikációs technikákat és a nagy sikerű interaktív térképet. A tevékenységekben gazdag hét végén a résztvevők bemutattak néhány közösen elkészített pályázati anyagot, melyet a hét során műhelymunka kertében készítettek el. Ezt követte a kurzus értékelése és a tanúsítványok ünnepélyes kiosztása.

Az előadások, workshopok és csoportmunkák mellett a résztvevők megismerkedhettek a sziget UNESCO Világörökség listán lévő nevezetességeivel, kulturális és természeti szépségeivel, magunkba szívhatták az óceáni levegő sós illatát, átélhették a helyi emberek vendégszeretetét. A kurzust szervező DAS IFEL-INSTITUT tökéletes hetet szervezett, igazolva korábbi tapasztalatokat, és megerősítették a szegedi intézménnyel való további együttműködési szándékukat.

Előző sztori

SZTE agykutatók a tanulás korlátairól és a fejfájás okozta károkról

Következő sztori

Orbán: a V4-ek elismerik az egyiptomi elnök stabilizáló munkáját