Norvégiában jártak a szegedi tanárok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

moravarosi_tanarok_norvegia

A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából öt pedagógus – a Tempus Közalapítvány EGT Alap pályázati támogatásával – szakmai látogatáson vett részt, a norvégiai Odda szakképző iskolájában.

A szakmai látogatást alapos felkészülés és tervezés előzte meg. A csapat tagjai az internet segítségével tanulmányozták a fogadó intézmény honlapját, szakmai kínálatát, szervezeti felépítését és az Odda környéki nevezetességeket. Felvették a kapcsolatot a szakképző iskola nemzetközi kapcsolattartásért felelős vezetőjével, Geir Roningennel, és közösen kialakították a munkaprogramot, az előzetesen meghatározott megfigyelési szempontjaiknak megfelelően.

Az öt kolléga az intézménylátogatás során olyan területekről gyűjtött tapasztalatokat, mint a különleges bánásmódot igénylő, illetve a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, tehetséggondozás, illetve a korai iskolaelhagyás csökkentésének lehetőségei, az infokommunikácós technikák lehetőségei a szakképzésben, illetve az iskolai adatnyilvántartásban, belső és külső segítő szakemberek együttműködései, tevékenységük összehangolása a tanulók segítése céljából, a szakképzés elméleti és gyakorlati tartalmának összehangolása, a motivációs technikák a szakképzésben tanuló diákok körében a szakképzési mobilitási projektekben való részvétel segítségével, valamint mérés-értékelési eljárások, eljárásrendek és ezek hasznosítása a pedagógiai munka eredményességének fejlesztésében.

A célok között szerepelt az intézményi kapcsolatok fejlesztése, új együttműködési formák kialakítása is, például közös pályázatok benyújtása a norvég iskolával együtt, tanulók külföldi gyakorlatának megszervezése egymás intézményeiben.

moravarosi_tanarok_norvegia2

A szegedi tanároknak tetszett a norvég szakképzés rendszerének rugalmassága, gyermek- és gyakorlat központúsága, illetve az a szemlélet, hogy a tanár-diák kapcsolatot áthatja a kölcsönös bizalom, a tisztelet és a partnerség. A nyugodt iskolai életet segíti, hogy jut idő az egyéni célok tudatosítására, ami erősíti az iskolával, és a tanulással kapcsolatos attitűdöket. Megtapasztalta a szegedi küldöttség, hogyan valósul meg a mindennapokban az Odda Vidaregåaende Skule mottója: “A good place to stay, and a good place to learn”.

A szakmai látogatás eredményeit a fenntartó képviselői, illetve az iskola és a partnerintézmények pedagógusai a Disszeminációs napon ismerték meg. A mobilitás résztvevőinek beszámolójából az is kiderült, hogy Norvégia gyönyörű hely, sok szép látnivalóval.

Előző sztori

Ellenőrzik a sebességet a Csongrád megyei rendőrök

Következő sztori

Ajándék tárlatvezetések, nyári nyitva tartás a Móra-múzeumban