Egyetem

Norvégiában jártak a szegedi tanárok

Norvégiában jártak a szegedi tanárok

2017. július 4., kedd
Norvégiában jártak a szegedi tanárok
moravarosi_tanarok_norvegia

A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából öt pedagógus - a Tempus Közalapítvány EGT Alap pályázati támogatásával - szakmai látogatáson vett részt, a norvégiai Odda szakképző iskolájában.

A szakmai látogatást alapos felkészülés és tervezés előzte meg. A csapat tagjai az internet segítségével tanulmányozták a fogadó intézmény honlapját, szakmai kínálatát, szervezeti felépítését és az Odda környéki nevezetességeket. Felvették a kapcsolatot a szakképző iskola nemzetközi kapcsolattartásért felelős vezetőjével,

Geir Roningennel

, és közösen kialakították a munkaprogramot, az előzetesen meghatározott megfigyelési szempontjaiknak megfelelően. Az öt kolléga az intézménylátogatás során olyan területekről gyűjtött tapasztalatokat, mint a különleges bánásmódot igénylő, illetve a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, tehetséggondozás, illetve a korai iskolaelhagyás csökkentésének lehetőségei, az infokommunikácós technikák lehetőségei a szakképzésben, illetve az iskolai adatnyilvántartásban, belső és külső segítő szakemberek együttműködései, tevékenységük összehangolása a tanulók segítése céljából, a szakképzés elméleti és gyakorlati tartalmának összehangolása, a motivációs technikák a szakképzésben tanuló diákok körében a szakképzési mobilitási projektekben való részvétel segítségével, valamint mérés-értékelési eljárások, eljárásrendek és ezek hasznosítása a pedagógiai munka eredményességének fejlesztésében. A célok között szerepelt az intézményi kapcsolatok fejlesztése, új együttműködési formák kialakítása is, például közös pályázatok benyújtása a norvég iskolával együtt, tanulók külföldi gyakorlatának megszervezése egymás intézményeiben.

moravarosi_tanarok_norvegia2

A szegedi tanároknak tetszett a norvég szakképzés rendszerének rugalmassága, gyermek- és gyakorlat központúsága, illetve az a szemlélet, hogy a tanár-diák kapcsolatot áthatja a kölcsönös bizalom, a tisztelet és a partnerség. A nyugodt iskolai életet segíti, hogy jut idő az egyéni célok tudatosítására, ami erősíti az iskolával, és a tanulással kapcsolatos attitűdöket. Megtapasztalta a szegedi küldöttség, hogyan valósul meg a mindennapokban az Odda Vidaregåaende Skule mottója: "A good place to stay, and a good place to learn". A szakmai látogatás eredményeit a fenntartó képviselői, illetve az iskola és a partnerintézmények pedagógusai a Disszeminációs napon ismerték meg. A mobilitás résztvevőinek beszámolójából az is kiderült, hogy Norvégia gyönyörű hely, sok szép látnivalóval.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.