Németországban őrizetbe vettek három terrorgyanús iszlamistát

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Terrorgyanú miatt őrizetbe vettek szerdán három szélsőséges iszlamistát a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban – jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A Rostock térségében fekvő Güstrow-ban és Boldebuckban terrorelhárító alakulatok részvételével végrehajtott akcióban több helyszínen házkutatást is tartottak.

Az NDR szerint robbanószert kerestek. A beszámoló szerint Boldebuckban helyiek azt mondták, hogy hajnalban – a hatósági rajtaütés előtt – hangos zajra és fényvillanásokra riadtak álmukból.

Lorenz Caffier tartományi belügyminiszter közölte, hogy az intézkedéssel egy “konkrét veszélyhelyzetet” hárítottak el és sikeres csapást mértek az iszlamista terrorizmusra.

A szövetségi legfőbb ügyészség az eljárás érdekeire hivatkozva csak az akció tényét erősítette meg, és közölte, hogy az eljárást állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítése miatt indították.

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a legfőbb ügyészség több napja indította az eljárást, és a rendőrség megfigyelte a gyanúsítottakat. Őrizetbe vételüket azért határozták el, mert kedd este “szokatlan aktivitást” tapasztaltak.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője, Holger Münch a napokban egy lapinterjúban azt mondta, hogy már 690 terrorveszélyes iszlamista szerepel a német hatóságok nyilvántartásaiban. Ez új történelmi csúcs, és jelentős emelkedés a tavaly év végi 549-hez képest.

Előző sztori

Oktatási Hivatal: az érettségi megalapozottabb képet nyújt, mint a régi felvételik

Következő sztori

Az aquaparki eszközök 43 százalékánál talált problémát a fogyasztóvédelmi hatóság