Még lehet pályázni a Kézműves Remekre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyar_kezmuves_remek

Sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a Magyar Kézműves Remek Pályázatra a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hódmezővásárhelyen. A kiírás bemutatása mellett a legutóbbi két megyei díjazott, Ambrus Sándor vásárhelyi fazekas mester, és a HÓDFÓ Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. hímzőműhelyének vezetője, Angyal Frigyesné beszélt az elismerés értékéről.

A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlá­tozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által tizenhatodik alkalommal kiírt pályázatra augusztus 15-ig várják a jelentkezéseket.

A hódmezővásárhelyi Belvárosi Fazekasházban tartott eseményen az egy helyen lévő Kézműves Remek díjak száma megközelítette a húszat, mivel a jelenlevő Ambrus Sándor fazekas mester tíz, és az Angyal Frigyesné hímzőműhely vezető által képviselt HÓDFÓ Hódmezővásárhelyi Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. kilenc alkalommal nyerte el az elismerést.

Angyal Frigyesné kiemelte: a vállalkozás legutóbb 2015-ben kapta meg az elismerést egy hímzett termékcsaláddal: egy kress falvédő és egy kress párna nyerte el a szakmai zsűri tetszését. Tavaly pedig az MKIK elnöki aranyérmét vehette át a HÓDFÓ. Az pedig egyáltalán nem csökkenti a díj jelentőségét, hogy már kilencszer nyerték meg a díjat, sőt: már javában készülnek az idei pályázati anyagukkal, amely mint mondta, igencsak különlegesnek ígérkezik. A kollekcióról mindössze annyi titkot árult el, hogy darabjai között szerepel egy nyakék is.

Ambrus Sándor fazekas mester szintén két éve nyerte el a Kézműves Remeket „Hódmezővásárhelyi Vendégváró” elnevezésű kerámia étkészletével. Ő azonban már nem indul a kiíráson. Mint mondta elérte célját: tízszer kapta meg a díjat, amit óriási becsben tart. Sőt munkásságáért neki is odaítélték az MKIK Elnöki Aranyérmét. A gazdasági önkormányzat nem feledkezett meg arról sem, hogy 2013-ban már 50 éve űzte a mesterséget. Az alkalomból egy személyesen a részére készített, aranyozott Hollóházi vázát ajándékoztak neki.

A két alkotó igyekezett összegezni az eddig Csongrád megyébe jutott Kézműves Remekek számát is. Emlékeik szerint mintegy 50 díj jutott 2002-óta a megyébe, amelyek száma remélhetőleg még idén is továbbnövekszik majd.

A pályázati kiírás és a pályázati adatlap ITT található.

Előző sztori

Folytatódik a mobil kormányablak megyei körútja

Következő sztori

VIP-parkolóbotrány: Botka MSZP-s kifizetőhellyé tette Szegedet?

Legutóbbi hasonló cikkek