Már várják az egyetemi éveket az SZTE-re készülő diákok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_001

Szerda este hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. A szegedi egyetemre több ezer diák tart, akik már várják a felsőoktatás éveit. Kettejükkel beszéltünk, az egyik tanuló bölcsész, vagy tanár, a másik közgazdász kíván lenni.

A harmadik legnépszerűbb a Szegedi Tudományegyetem az első helyes jelentkezések alapján, mintegy 7500-an szeretnének tanulni Csongrád megye két megyei jogú városában – összesen 106 ezren adták be felvételijüket hazánk különböző intézményeibe. Közel felük – 3704 fő – alap- és osztatlan képzésre kíván bejutni, többségük most lép be a felsőoktatás kapuján. Egyes szakokon ugyan előre meghatározták az állami ösztöndíjhoz szükséges minimális ponthatárokat, mégis tűkön ülve várják az eredményeket a jövendő egyetemisták. Már nem kell sokáig aggódniuk, július 26-án este nyolc órától minden kiderül.

„Első helyen a szegedi Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakját jelöltem meg, ezt követi az osztatlan tanárképzés angol – olasz nyelv és kultúra tanára szak” – árulta el Eszter, aki idén végzett a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban. Nem könnyű célt határozott meg, a pszichológia szak az ország hatodik legnépszerűbb képzése, a maximális 500-ból 435-öt kell elérni a bejutáshoz. Nem bízott semmit a véletlenre, emelt szintű angol érettségit tett, a felkészülésben segített, hogy speciális angol tagozatos osztályba járt. Ezen felül a középfokú nyelvvizsgáért és sporteredményért még 43 pontot kapott.

Marad a városban és önálló életet kezd, mert úgy érzi, fiatal felnőttként ez a megfelelő pillanat erre. „Szeged számomra egy barátságos és élhető város, mely számos lehetőséget kínál, emiatt döntöttem úgy, hogy az SZTE-n folytatom tanulmányaimat. Budapesten túl nagyok a távolságok, zsúfoltság van, ezért nem gondolkodtam fővárosi egyetemekben” – árulta el. A külföldi tanulásról viszont nem mond le: az Erasmus-program keretein belül ismerkedne meg egy másik országgal.

osztalyterem_iskola_oktatas_egyetem

Szülővárosa közelsége és az egyetemi képzés minősége miatt döntött az SZTE mellett az orosházi Cintia. Ő a pénzügy és számvitel alapképzésre, vagy ugyanennek OKJ-s változatára kíván bekerülni. „Békéscsabán jártam középiskolába, ahol öt éven keresztül közgazdasági alapismereteket tanultam. Az évek során nagyon megkedveltem a közgazdasághoz kapcsolódó tantárgyakat, ilyen például a számvitel, adózás, pénzügy. Elsőévesként még nem gondoltam volna, hogy később ebben a szakirányban fogok tovább tanulni, de hála a tanáraimnak, mégis így döntöttem” – mesélte az őt tanító pedagógusok hatásáról.

Ő kollégista lesz, ez havi mintegy tízezer forint költséget jelent az alacsonyabb térítési díjú intézményekben. Akik albérletet választanak, azoknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Az ingatlan.com adatai szerint átlagosan havi 90 ezer forintot kell fizetni Szegeden a lakásokért, erre jön még rá a rezsiköltség. Szobát lakótelepi részeken már 15 ezer forintért találhatunk, önálló garzonlakást legolcsóbban 45 ezer forintért hirdetnek, de dupla ennyiért választhatunk felújított 30 négyzetméterest az egyik Facebook-csoportban. Az először angol, majd ezt követően magyar szöveggel bemutatott egyetemi könyvtár melletti háromszobás lakást viszont valószínűleg nem a hazai tanulóknak szánták. Bérleti díja havi 250 ezer forint, amely magába foglal heti egy takarítást, de a rezsi árát nem.

Egyik lányt sem ijesztették meg az előző évek gólyatábori botrányai. Mindketten részt kívánnak venni a programokon. Nem csak a szórakozás és a kikapcsolódás miatt mennének, remélik, megismerhetik egyetemi csoporttársaikat, többet tudhatnak meg a kurzusokról. Szeptembertől a sok tanulás mellett élményben gazdag éveket várnak, amelyekre büszkén emlékezhetnek vissza.

Előző sztori

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Következő sztori

Női vízilabda: amerikai és ausztrál játékossal is erősítenek a szegedi pólósok