Közélet

Jelentősen nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet a második negyedévben

Jelentősen nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet a második negyedévben

2017. július 14., péntek
Jelentősen nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet a második negyedévben

Jelentősen nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet a második negyedévben, az üresedési ráta rekordalacsony szintre csökkent - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) pénteken az MTI-vel.

A teljes bérlői kereslet 212 750 négyzetmétert tett ki a második negyedévben, amely a valaha mért legmagasabb negyedéves volumen. A kereslet 75 százalékát szerződés hosszabbítások tették ki, az új szerződések részaránya 19 százalék volt. Két előbérleti szerződést is kötöttek összesen 10 980 négyzetméterre, ami a kereslet 5 százalékát tette ki, a fennmaradó 1 százalékot a bővülések adták. Az üresedési ráta 0,4 százalékpontos javulást követően rekordalacsony szintre, 5,5 százalékra csökkent a második negyedévben. Jelenleg 108 240 négyzetméternyi ipari terület áll üresen, és egy épületben sincs 10 000 négyzetméter feletti egybefüggő kiadatlan terület. A második negyedévben két épülettel, összesen 20 380 négyzetméterrel bővült az ipari állomány: a BILK Logisztikai Parkban egy új, 8790 négyzetméteres raktárat adtak át, egy 11 590 négyzetméteres raktárépületet pedig az M7 Real Estate vásárolt meg. A budapesti agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya 2017 második negyedévében 1 953 790 négyzetmétert tett ki. A BIEF a második negyedévben 24 tranzakciót regisztrált, melyek közül öt szerződés érte el a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 8865 négyzetméter volt, amely jelentősen meghaladja a korábbi átlagot. A bérleti szerződések 98,5 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 11 030 négyzetméterre. A városi logisztikát érintő bérbeadások átlagos mérete 631 négyzetméter volt. A legnagyobb szerződéskötés egy BILK-ben történt hosszabbítás volt 95 000 négyzetméteren, amelyhez egy 5730 négyzetméteres előbérleti tranzakció is kapcsolódott ugyanattól a bérlőtől. A legnagyobb új szerződést a Prologis Park Budapest - Harborban kötötték 13 640 négyzetméterre. A BIEF tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlantanácsadók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.