Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Harry Potter varázsa Szegeden sem múlik el

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Harry-Potter-and-the-Deathly-Hallows-Part-II_1366x768_large

Húsz éve jelent meg J.K Rowling első könyve, a Harry Potter és a bölcsek köve. A hétkötetes sorozat futótűzként hódította meg a világot, és a mai napig rendkívül népszerű. A szegediek is igencsak kedvelik, a helyi gyermekkönyvtárban szinte a varázslófiúról szóló regényeket kölcsönzik ki a legtöbbször.

A napokban jelentették be, hogy az első Harry Potter-regény megjelenésének 20. évfordulója alkalmából októberben két új könyvet adnak ki. A Harry Potter: A mágia története, a kiállítás azokat a tantárgyakat mutatja be, amelyeket a Roxfort varázslóiskolában oktatnak. A Harry Potter, Utazás a mágia történetén át című könyv pedig történelmi utazásra viszi az olvasót a varázslóvilágba, beavatva az átkok, mágikus lények, varázslók és boszorkányok történetébe. Ennek kapcsán a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtáránál arról érdeklődtünk, Szegeden népszerűek-e még Rowling alkotásai.

„A Harry Potter mára szinte klasszikusnak számít. 1999-ben, amikor Magyarországra is eljutott, hatalmas érdeklődés mutatkozott iránta, ami azóta is töretlen. Érdekesség, hogy amint megszületett egy-egy új rész, a korábbiakat is újra elkezdték kölcsönözni, és ugyanezt tapasztaltuk, amikor megfilmesítették a köteteket. Az idegen nyelvi olvasást is fellendítette, ugyanis a középiskolások és egyetemisták közül többen az eredeti, angol nyelven kezdtek neki a történetnek” – tudtuk meg Kulcsár Mariannától, aki hozzátette, mára új könyveket kellett vásárolniuk, ugyanis a régiek a sok forgatás miatt elhasználódtak.

A Gyermekkönyvtár vezetője azt is elmondta, hogy a Harry Pottert nem egy bizonyos réteg olvassa, hiszen a 8 éves gyermekeket ugyanúgy leköti, mint a 40 éves felnőtteket. A közgyűjtemény felmérései szerint a sorozat köteteit kölcsönzik ki szinte a legtöbbször. Közülük is az első, azaz a bölcsek köve a legkeresettebb.

A Harry Potter új korszakot hozott a gyermekirodalom számára. Nem csak az olvasás iránti vágy növekedett meg, hanem az írói szemléletvilágot is jelentősen megváltoztatta. A szerzők stílust váltottak, más eszközökkel keltik fel a fiatalok érdeklődését, és azóta több sorozat születik.

Sokan számos hasonlóságot fedeznek fel a Harry Potter és a Gyűrűk Ura között. Kulcsár Marianna szerint a Harry Potter a régebbi fantasy alkotások előtt is megnyitotta az utat, így nem meglepő, hogy a Gyűrűk Urát is kedvelik az olvasók. A trilógiát rendszeresen kölcsönzik a könyvtárból, azonban mivel nehéz olvasmány, így van olyan, aki első nekifutásra nem érti a cselekményt.

A Harry Potter hét része tíz éven át, 2007-ig jelent meg. A regények több mint 450 millió példányban keltek el, 6,1 milliárd font, azaz 2150 milliárd forint értékben.

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Közélet

Nyugodt szívvel engedhetik a szülők táborozni a gyerekeket Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bár a vírusjárvány nem szűnt meg, a táborokban kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra.

Tovább olvasom

Egészség

A világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezethet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint (is).

Tovább olvasom

Aktuál