Közélet

Harry Potter varázsa Szegeden sem múlik el

Harry Potter varázsa Szegeden sem múlik el

2017. július 25., kedd
Harry Potter varázsa Szegeden sem múlik el
Harry-Potter-and-the-Deathly-Hallows-Part-II_1366x768_large

Húsz éve jelent meg J.K Rowling első könyve, a Harry Potter és a bölcsek köve. A hétkötetes sorozat futótűzként hódította meg a világot, és a mai napig rendkívül népszerű. A szegediek is igencsak kedvelik, a helyi gyermekkönyvtárban szinte a varázslófiúról szóló regényeket kölcsönzik ki a legtöbbször.

A napokban jelentették be, hogy az első Harry Potter-regény megjelenésének 20. évfordulója alkalmából októberben két új könyvet adnak ki. A Harry Potter: A mágia története, a kiállítás azokat a tantárgyakat mutatja be, amelyeket a Roxfort varázslóiskolában oktatnak. A Harry Potter, Utazás a mágia történetén át című könyv pedig történelmi utazásra viszi az olvasót a varázslóvilágba, beavatva az átkok, mágikus lények, varázslók és boszorkányok történetébe. Ennek kapcsán a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtáránál arról érdeklődtünk, Szegeden népszerűek-e még Rowling alkotásai. „A Harry Potter mára szinte klasszikusnak számít. 1999-ben, amikor Magyarországra is eljutott, hatalmas érdeklődés mutatkozott iránta, ami azóta is töretlen. Érdekesség, hogy amint megszületett egy-egy új rész, a korábbiakat is újra elkezdték kölcsönözni, és ugyanezt tapasztaltuk, amikor megfilmesítették a köteteket. Az idegen nyelvi olvasást is fellendítette, ugyanis a középiskolások és egyetemisták közül többen az eredeti, angol nyelven kezdtek neki a történetnek” – tudtuk meg

Kulcsár Mariannától

, aki hozzátette, mára új könyveket kellett vásárolniuk, ugyanis a régiek a sok forgatás miatt elhasználódtak. A Gyermekkönyvtár vezetője azt is elmondta, hogy a Harry Pottert nem egy bizonyos réteg olvassa, hiszen a 8 éves gyermekeket ugyanúgy leköti, mint a 40 éves felnőtteket. A közgyűjtemény felmérései szerint a sorozat köteteit kölcsönzik ki szinte a legtöbbször. Közülük is az első, azaz a bölcsek köve a legkeresettebb. A Harry Potter új korszakot hozott a gyermekirodalom számára. Nem csak az olvasás iránti vágy növekedett meg, hanem az írói szemléletvilágot is jelentősen megváltoztatta. A szerzők stílust váltottak, más eszközökkel keltik fel a fiatalok érdeklődését, és azóta több sorozat születik. Sokan számos hasonlóságot fedeznek fel a Harry Potter és a Gyűrűk Ura között. Kulcsár Marianna szerint a Harry Potter a régebbi fantasy alkotások előtt is megnyitotta az utat, így nem meglepő, hogy a Gyűrűk Urát is kedvelik az olvasók. A trilógiát rendszeresen kölcsönzik a könyvtárból, azonban mivel nehéz olvasmány, így van olyan, aki első nekifutásra nem érti a cselekményt. A Harry Potter hét része tíz éven át, 2007-ig jelent meg. A regények több mint 450 millió példányban keltek el, 6,1 milliárd font, azaz 2150 milliárd forint értékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.