Közélet

Fesztiváli hangulatban emlékeztek a nándorfehérvári diadalra + FOTÓK

Fesztiváli hangulatban emlékeztek a nándorfehérvári diadalra + FOTÓK

2017. július 22., szombat
Fesztiváli hangulatban emlékeztek a nándorfehérvári diadalra + FOTÓK
emleknap_mj_00

Lovagkori hadijátékok, táncbemutatók és gyermekprogramok. A reneszánsz korba nyerhettek betekintést azok az érdeklődők, akik kilátogattak a XII. Nándorfehérvári Emléknapok programsorára. A szegedi esemény által Hunyadi török ellen aratott győzelme előtt tették le tiszteletüket.

A keresztény világban az 1456. július 22-i diadal eseményeire emlékeztet a déli harangszó, az Országgyűlés 2011-ben július 22-őt a győzelem emléknapjává nyilvánította. Szegeden tizenkettedik alkalommal állítottak emléket ekképpen a nándorfehérvári események előtt. A pénteki nyitónapon

Juhász Katalin

néprajzkutató avatta be a hallgatókat a Hunyadiakról fennmaradt emlékeket ismertetve a magyar és a balkáni népek folklórjába. Szombaton a fegyverek és a korabeli öltözetek kapták a főszerepet. Harci díszek csillogtak és zászlók lobogtak a Klauzál téren a verőfényes szegedi napsütésben. A harcosok, zászlóforgatók, gólyalábasok tarkította megemlékezők tömege zenés-zajos felvonulással vonult a Mátyás térre, hogy ott tudtára adhassa a városlakóknak, idestova 561 éve történelmi tettet hajtottak végre őseink. „A város egyetlen középkori hagyományainknak emléket állító rendezvénye. A diadal hőseire emlékeztünk ünnepelve, fesztiválhangulatban, közelebb hozva a reneszánszkori értékeket az érdeklődőkhöz” – emelte ki

Pleskonics András

, az egyik szervező. A Mátyás tér berendezkedését illetően törekedtek a korabeli hangulat megteremtésére.

Kohári Nándor

szervező megjegyezte, a középkori katonai táborok életébe is betekintést nyerhettek a résztvevők, beszélgetésbe elegyedhettek a felvértezett harcosokkal is.

emleknap_mj_02

„A legenda szerint a török szultán a nándorfehérvári ütközet előtt kijelentette, hogy a reggelit Nándorfehérváron, az ebédet Budán, a vacsorát pedig Bécsben kívánja elfogyasztani” – idézte fel a rendezvényen

Kakas Béla

, a megyei közgyűlés elnöke kiemelve, a nándorfehérvári győzelem összefogásunk jelképe, emlékezete erősíti a nemzeti identitástudatunkat, üzenetet hordoz a mai kor számára is. A Mátyás tér autentikus helyszíne az emlékezésnek, ugyanis 1456 nyarán Kapisztrán János vezetésével a dél felé vonuló keresztesek a szegedi ferences rendház mellett álltak meg, innen indultak a csata helyszínére. A Pavane zászlóforgatóit követően nagy sikert aratott a gyermekek körében a Langaléta garabonciások bábjátéka is. Vitéz János törökkel vívott „csetepatéjának” történetén nevettek jóízűeket kicsik és nagyok egyaránt.

Galvaczkiné Harich Bernadett

a családjával látogatott ki a Nándorfehérvári Emléknapokra. „A bábjáték tetszett a kisfiamnak és a kislányomnak legjobban, de a honvédség által bemutatott eszközök és a járművek is lekötötték a gyermekeket. Utóbbiakba bele is lehetett ülni, élményt jelentett a számukra” – emelte ki. A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület reneszánszkori táncokkal és hadi bemutatóval készült. Az egyesület vezetője,

ifj. Lázár Mihály

elmondta, mind a táncosok ruháját, mind a katonák páncélzatát és megjelenését korhű források és leírások alapján, saját kezük munkájának eredményeként alkották meg.

Asztalos Imre

közülük lovagi páncélt öltött, a rajta lévő öltözet elmondása szerint több mint 25 kilogrammot nyomott. „Ruházataink anyagukban és elkészítési módjaikban is megegyeznek a Hunyadiak korában használtakéval. Többek között az olasz történetíró,

Antonio Bonfini

munkássága nyomán fennmaradtak leírások, ezeket alapul véve tudjuk rekonstruálni azokat. A bemutatónk során egy 15. századi gótikus típusú német félvértet viseltem. A közvélemény úgy tartja, ezekben a nehéz páncélzatokban nem lehet megfelelőképpen mozogni, holott ez csak megszokás és edzettség kérdése. Többek között az is egy tévhit, hogy a lovagokat annak idején csörlővel tették fel a lovukra, erről szó sincs. Több mint húsz éve vagyok az egyesület tagja, családias a hangulat berkeinkben. A bemutatók során tapasztalt pozitív visszajelzések, a gyermekek mosolya miatt is megéri csinálni, illetve szeretnék a nézőknek visszaadni a történelmi múltúnkból egy szeletet” – nyilatkozta a lovag.

emleknap_mj_41

A látványos bemutatók sorát az Oroszlánszív Lovagrend folytatta. A hagyományőrzők révén felállítottak az emléknapokon egy ostromgépet, az úgynevezett trebuche kicsinyített másolatát. A legnagyobb szerkezetek akár 40-150 kilogrammos köveket is képesek voltak elhajítani, mérhetetlen pusztítást okozva. Erejük az elhajított kőtömb magas röppályájában lakozott, a töltetek tömegük többszörösével csapódtak a falakba. A nézők lélegzetvisszafojtva figyelték az íjakat, számszeríjakat megfeszítő és a céltáblára célzó katonákat. A távolsági fegyverek bemutatásának csúcspontját egy lőporos fegyver elsütése jelentette. A kisgyermekek körében a párviadal osztatlan sikert aratott, a hangosan csattogó kardok, tőrök, bárdok hangja igazi csataélményt nyújtott a Mátyás téren. „Én a páncélos lovagnak szurkolok, mert az erősebb” – mondta el álláspontját társának a nézőtéren egy kissrác. „Ilyen kardjuk volt a katonáknak a Trónok Harcában is” – szúrta közbe egy nagyobbacska fiú. A gyermekek élvezték a show-elemekkel tarkított bemutatót.

Kovács Tamás

a még nem egészen öt éves kisfiával kísérte figyelemmel az eseményeket. Elmondta, kellemes élmény volt számukra testközelből megtekinteni a hagyományőrzők ruházatát és fegyverzetét. A Nándorfehérvári Emléknapokon jelen volt

B. Nagy László

fideszes országgyűlési képviselő is. Véleménye szerint a legtöbb nemzeti ünnepünk a „balsorshoz”, vereségeinkhez köthető, a szegedi Nándorfehérvári Emléknapok éppen ezért üdvözítő esemény, melynek keretében méltó emléket állíthatunk a világraszóló győzelmünk előtt. „Elődeink összefogásban, együttműködve képesek voltak megverni a törököket, ismerve azok képzettségét és túlerejét, hatalmas fegyvertény volt ez akkoriban a magyarok részéről és még ma is az. Kell a fiataljaink számára a jó példa, felidézni azt, hogy őseink nevéhez dicsőséges ütközetek is köthetőek. Remélem, a Nándorfehérvári Emléknapok hagyománya ezentúl is folytatódik, hogy egyre több program és egyre nagyobb érdeklődés mellett emlékezhessünk a hősökre” – fejtette ki B. Nagy László.

emleknap_mj_62

Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontnál gasztronómiai bemutató és kóstoló által lehetett megismerkedni ínyencségekkel. A török hódoltság a magyar konyhára is hatással volt, így például a paprika, a paradicsom, a padlizsán török eredetű jövevényzöldségek mára a magyar ízvilágot is gazdagítják. A kolostor épületében megtekinthető volt a Mindennapi kenyerünk című gasztrotörténeti kiállítás is, a szerzetesi gasztronómia világába kalauzolták az érdeklődőket. A Mátyás téren a nap folyamán kézműves vásár és foglalkozás, zsonglőr játszóház, gyermek lovagi torna, apródiskola, turuljáték-bemutató, íjászoktatás és logikai játékok színesítették a programot. Az ereje teljében lévő férfiak kőgolyó-emelésben, vastáska-cipelésen, rúdemelésben és további embert próbáló feladatokban mérhették össze erejüket a Szeged Kinizsije címért folytatott küzdelemben. Az esti zenei aláfestésről a Carmina Danubiana Régizene Együttes gondoskodott, tolmácsolásukban autentikus dalokat hallhattak a nézők. Az estét az Anima Prizma Tűzzsonglőr Csapat látványos bemutatója koronázta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.